Austrálsky premiér ponechá lockdown dovtedy, kým nebude zaočkovaných 70 percent obyvateľstva
24 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

Deň potom, čo bola stovka demonštrantov zatknutá za porušenie obmedzení týkajúcich pandémie, premiér Scott Morrison vyhlásil, že Austrália bude naďalej bojovať proti vírusu lockdownom, kým nebude zaočkovaných 70 percent obyvateľstva, informuje portál RT.


"Nemôžete žiť s obmedzeniami navždy a v určitom okamihu ich zrušíme. Stane sa to, keď bude zaočkovaných 70 percent obyvateľstva," uviedol Morrison v nedeľnom rozhovore pre ABC.

Menej ako 30 percent Austrálčanov starších ako 16 rokov je v súčasnosti úplne zaočkovaných a len niečo málo cez 51 percent dostalo prvú dávku, údaje sa menia od štátu k štátu.



Austrália predtým stanovila za cieľ zaočkovanosť najmenej 70 percent, než sa začne rušiť lockdown. Obmedzenia v oblasti medzinárodného cestovania budú zrušené iba vtedy, ak národ dosiahne 80-percentnú mieru. Zmena pravidiel bude však prínosom len pre zaočkovaných Austrálčanov.

Zdá sa však, že nie všetci s týmto plánom súhlasia. V sobotu vyšli tisíce ľudí do ulíc najväčších miest v krajine a protestovali proti obmedzeniam. Protesty v Melbourne boli obzvlášť chaotické a vyústili do stretov medzi pochodujúcimi proti zablokovaniu a políciou. Zatkli viac ako 200 ľudí a viac ako 900 dostalo pokutu za porušenie obmedzení.

Neprekonateľná urážka? Bojovníci Talibanu sa smejú Američanom
Elitná jednotka bojovníkov Talibanu s taktickým vybavením USA, ktoré zrejme zajali od ustupujúcich síl, pretvorila propagandistickú fotografiu. Mnohí Američania sú rozhorčení a považujú to za „neprekonateľnú urážku“, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 08 | 2021 | Lukáš Leca