Nedokážem sa ubrániť dojmu, že pred pápežom budujeme Potemkinovú dedinu
23 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Komentár Michala Slivku (Facebook / status)



Dlho očakávaný príchod pápeža

Milí priatelia! Slovensko žije príchodom pápeža Františka do našej vlasti. Tešíme sa na jeho čoskorú prítomnosť medzi nami a so záujmom očakávame posolstvo, ktoré nám chce odovzdať. Pápež František je známy svojou obhajobou chudobných, chorých, slabých a opustených a vyzýva na solidaritu a pomoc ľuďom, ktorí sú v spoločnosti akýmkoľvek spôsobom znevýhodňovaní.

Jedným z cieľov jeho návštevy je aj mesto Košice, v ktorom navštívi aj sídlisko Luník IX. Táto časť mesta, v ktorej sa stretne s rómskou komunitou, zažíva v súčasnosti stavebný boom. Upravujú sa cesty, chodníky, fasády domov, vysádza sa zeleň. Dlhé úseky ciest, po ktorých pápež František bude prechádzať dostane nový asfalt. A táto skutočnosť, ak mám povedať pravdu, ma udivuje.
Potemkinová dedina

Nedokážem sa ubrániť dojmu, že budujeme Potemkinovú dedinu (pokrytecký a prevažne fiktívny spôsob ako ľsťou zapôsobiť, napríklad postavením falošných fasád na úkor skutočných). Naše mesto a jeho okolie je plné zničených ciest, posiate výtlkmi, ktoré sú na oveľa horšej úrovni ako tá, ktorou pocestuje významná návšteva.

Cui prodest: Mainstream prijal od štátu státisíce na propagáciu očkovania, tvrdí Baránek
Komentár Jána Baránka (Facebook / status) Čítať ďalej
19 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Ples v bani

„Keď som ako baník pracoval počas socializmu, prišiel nás navštíviť vtedajší predseda komunistickej vlády Ľubomír Štrougal,“ spomína dôchodca na minulosť. „V bani bola vždy špina, neporiadok a príšerné podmienky. Týždeň pred príchodom tohto politika sa všetky steny banských priestorov natreli bielou farbou, všade sa pratalo, rozprestrel sa koberec. Cítil som sa ako v hotely. Pán politik mohol pokojne vstúpiť v topánkach určených na ples. Bolo mi zle, chcelo sa mi zvracať z tej falošnosti a pokrytectva.“

Nevidíte dnes tú istú paralelu? Mám veľa Rómskych priateľov. Mnohých si vážim a udržiavam dobré vzťahy. Viacerí z nich mi povedali, že sa hanbia za spôsob života osôb, ktoré im svojim správaním nepriamo komplikujú život. Na základe mojich skúseností si myslím, že zodpovední Rómovia v našej spoločnosti nezaslúžene trpia a sú vo viacerých sférach a oblastiach života diskriminovaní. Pýtam sa ale, je Luník IX. to pravé miesto, ktoré je symbolom diskriminácie, nezaslúženej biedy a chudoby? Uvidí pápež František skutočnosť, alebo len falošné pozlátko, ktoré mu naši zodpovední predstavitelia mesta a štátu predstavia?

Podľa expertov je počas návštevy pápeža riziko nákazy príliš veľké aj medzi zaočkovanými
Slováci sa chystajú na toľko skloňovanú návštevu pápeža Františka. Jeho príchod je za dverami, avšak stretnúť sa s ním môžu iba zaočkované osoby. Toto vládne nariadenie diskriminujúce časť obyvateľstva platí aj napriek tomu, že riziko nákazy pri... Čítať ďalej
16 | 08 | 2021 | Tibor Sipos