Pozor! Prípadný kašlík alebo soplík neznamenajú automaticky Covid
22 | 08 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

Kašeľ alebo nádcha nemusia zaručene veštiť príznaky ochorenia Covid- 19.  Regionálny úrad verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici uviedol čo tieto "nepríjemné príznaky" môže v tomto období spôsobovať.


Peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy dominoval v 32. kalendárnom týždni v ovzduší na celom území Slovenska. Zároveň stúpli denné koncentrácie peľu paliny a ambrózie a na veľkej časti územia sa vyskytovali v alergiologicky významných koncentráciách.

Ako pre TASR uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici, peľ tráv z čeľade lipnicovitých sa vyskytoval v ovzduší len v nízkych denných koncentráciách.
Najvyššiu koncentráciu peľu tráv zachytila monitorovacia stanica v Žiline, a to 33 peľových zŕn na kubický meter (m3) vzduchu, a v Banskej Bystrici, kde bolo 23 peľových zŕn na m3 vzduchu.

Igor Matovič tvrdo zaútočil na Jána Mikasa!
Igor Matovič tvrdo zaútočil na Jána Mikasa. Neuveriteľné, ale na sociálnej sieti zverejnil príspevok, v ktorom píše o ako z hĺbky duše nemá rád tupú propagandu, ktorá úspech stavia na predpoklade, že publikum je hlúpe. "Bohužiaľ, takúto... Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová


Denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín dosahovali veľmi vysoké koncentrácie na väčšine územia Slovenska. Najväčšiu hladinu zachytila monitorovacia stanica v Bratislave - 709 peľových zŕn na m3 vzduchu. Najvyššia koncentrácia peľu ambrózie bola zachytená v Nitre - 50 peľových zŕn v m3 vzduchu a najväčšiu koncentráciu peľu paliny zachytila stanica v Banskej Bystrici, kde bolo 123 peľových zŕn v m3 vzduchu.

Peľová situácia v nasledujúcom týždni ostane podľa Lafférsovej viac-menej stabilizovaná. "Peľ tráv sa bude vyskytovať v ovzduší až do jesene, ale už len v nízkych denných koncentráciách. Denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcej pŕhľavy sa udržia vo vyšších hladinách aj v najbližšom období. Výskyt peľu najsilnejších alergénov leta, paliny a ambrózie, má stúpajúcu tendenciu a predpokladáme, že v poslednej augustovej dekáde dosiahne veľmi vysoké denné koncentrácie na celom území Slovenska," doplnila.
Nárast denných hladín sa predpokladá aj u spór húb (plesní). Pokles denných koncentrácií peľu bude však lokálne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou.

Horalky sú aktuálne za každej vlády. Boris Kollár o tom vie svoje...
21 | 08 | 2021 | Gabriel Matta