Poliaci sa kúpali v Štrbskom plese. Prečo to bol hlúpy nápad?
22 | 08 | 2021 I TASR/ Ivan Mihale

Správa Tatranského národného parku (TANAP) sa zaoberá prípadom kúpania sa poľských turistov v Štrbskom plese. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková. Na prípad poukázali občania na sociálnej sieti.


"Mrzí nás, že aj napriek každoročnému opakovanému zdôrazňovaniu zákazu kúpania sa v plesách nájdu neohľaduplní turisti, ktorí tento zákaz porušujú. Veríme však, že veľká väčšina návštevníkov národného parku rešpektuje zákon a správa sa k prírode ohľaduplne," reagovala na otázku TASR.

Ochranári pripomínajú, že tatranské plesá a potoky sú citlivým ekosystémom, ale aj domovom mnohých drobných živočíšnych druhov, jedinečných glaciálnych reliktov alebo endemitov obývajúcich len určité lokality. Zdôraznili, že aj malé zmeny prostredia môžu viesť k ich zániku.

Bocková dodala, že okrem profesionálnych strážcov prírody sa na kontrole daného územia podieľajú aj dobrovoľní strážcovia. "Tak dobrovoľní, ako aj profesionálni strážcovia môžu vybrať pokutu len v prípade, ak sú priamym svedkom porušenia zákona, čo, samozrejme, pre veľkosť územia nie je vždy možné," uzavrela.

Tabák sa chválila kúpaním v chránenom potoku: Ako sa postaví k svojej poslankyni z OĽaNO Budaj?
Poslankyňa Národnej rady SR Romana Tabák sa na sociálnych sieťach pochválila tým, že sa okúpala v chránenom tatranskom potoku. Správa Tatranského národného parku (TANAP) podá podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Minister životného... Čítať ďalej
22 | 07 | 2021 | Tibor Sipos