Facebook „odkúpil a pochoval“ konkurenciu, pretože mu chýba „talent“, aby mohol spravodlivo súťažiť, tvrdí obchodná komisia USA
21 | 08 | 2021 I Lukáš Leca

Americká federálna obchodná komisia (FTC) začala voči Facebooku protimonopolný súdny spor. Tvrdí, že firma sa stala monopolom. Facebook odkúpil a pochoval konkurenčné spoločnosti, pretože nemôže spravodlivo konkurovať, aby si udržala dominanciu na trhu, informuje portál RT.


FTC podala sťažnosť vo štvrtok a obvinila Facebook z tajných a monopolných obchodných praktík. Zároveň vyzvala na rozdelenie spoločnosti s cieľom „obnoviť hospodársku súťaž“ a „napraviť škodu“ spôsobenú jej „protisúťažným správaním“.

"Facebooku chýba obchodný talent a technické nadanie, aby prežil prechod na mobilné zariadenia. Potom, čo nedokázal konkurovať novým inovátorom, ich Facebook nelegálne kúpil alebo pochoval, keď sa ich popularita stala existenčnou hrozbou,“ uviedla Holly Vedová, úradujúca riaditeľka Úradu pre hospodársku súťaž FTC.

Toto správanie nie je o nič menej protisúťažné, ako keby Facebook uplácal rozvíjajúcich sa konkurentov aplikácií, aby nesúťažili. Protimonopolné zákony boli prijaté s cieľom zabrániť presne tomuto druhu nezákonnej činnosti monopolistov.



Facebook „potlačil inovácie a zlepšenia kvality produktov“, pokračovala Vedová. Dodala tiež, že „degradoval zážitok zo sociálnych sietí“ tým, že „vystavil používateľov nižšej úrovni ochrany súkromia a údajov a rušivejších reklám“.

Nový súdny spor prichádza po tom, čo federálny súd v júni zamietol predchádzajúcu sťažnosť. Sudca James Boasberg tvrdil, že finančný regulátor nepreukázal, že Facebook skutočne má „monopolnú moc“.

Putin telefonoval s Macronom; hovorili o Afganistane i Ukrajine
Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Hovorili o situácii na Ukrajine i v Afganistane a o iránskom jadrovom programe, informovala tlačová služba Kremľa. Čítať ďalej
20 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR