Ani po týždni nie je Zuzana bližšie k peniazom: Nemá nárok na vyplatenie výhry, tvrdí právnik
21 | 08 | 2021 I Tibor Sipos
Je otázne, či sa Zuzana z Prešova, ktorej počas očkovacej lotérie Igora Matoviča ušlo 400 tisíc eur, dostane k peniazom. Právnik jej veľké šance nedáva, informuje Pluska. 

Minister financií Igor Matovič súťažiacu navštívil v Prešove, aby ju uistil, že mu nie je ľahostajná, k peniazom však bližšie nie je. Predtým sa jej síce stihol vysmiať na sociálnych sieťach slovami: „400 tisíc v lufte, mám pomalý internet”, ale na druhý deň za ňou vyrazil. Dokonca nebol sám, vzal so sebou i generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka.

25-ročná Prešovčanka zodpovedala heslo po uplynutí časomiery kvôli pomalému prenosu online. Nešlo o jej chybu, čo jej však peniaze nezaručuje. Práve naopak, ani po týždni k nim nie je o nič bližšie.

Matovičova očkovacia lotéria zabáva celý internet. Zrejme až na pani Zuzanu z Prešova (FOTO)
Slováci majú o zábavu postarané, aj keď mnohých skôr praktiky donútiť občanov k očkovaniu hnevajú. Internetom sa šíria meme obrázky súvisiace s očkovaciou lotériou, ktorú inicioval expremiér a minister financií Igor Matovič. Slováci to nedarovali... Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Tibor Sipos

Právnik jej veľké šance nedáva

„Právo nemôže byť len striktné, ale musí byť aj spravodlivé. Chceme urobiť s právnikmi všetko preto, aby sme jej tú výhru mohli vyplatiť,“ uviedol Matovič po stretnutí s Prešovčankou. To však nebude také jednoduché, ako sa možno domnieval.

„V prípade pani Zuzany nedošlo k splneniu podmienok - vyslovenie hesla do 20 sekúnd od zdvihnutia telefónu - a preto nemožno hovoriť o jej právnom nároku na vyplatenie výhry. Z uvedeného teda treba konštatovať, že dodatočné vyplatenie výhry by bolo právne problematické, nakoľko by predstavovalo plnenie bez právneho dôvodu čo je jednou z kategórií bezdôvodného obohatenia," tvrdí advokát Martin Kluch pre Plusku.

K nejakým peniazom by sa však predsa len mohla dostať, aj keď "iba" k akémusi odškodnému. Síce by sa v porovnaní s 400 tisícmi eur nemuseli javiť ako výhra, potešiť by mohli nejedného Slováka. „Ak by sa pani Zuzane podarilo preukázať diskriminačný charakter štatútu voči určitým skupinám súťažiacich – v jej prípade súťažiacich sledujúcich žrebovanie cez internetový stream, tak by mohla mať nárok na náhradu škody od vyhlasovateľa súťaže," dodal Kluch.

Krajčí odovzdal štát Pente a Lengvarský kryje jeho prešľapy: Raši bude klásť nepríjemné otázky
21 | 08 | 2021 | Tibor Sipos