Prezidentka: Som rada, že SR chce v Afganistane pomôcť tým, ktorí pomáhali nám
19 | 08 | 2021 I TASR

Pre prezidentku nie je dôležitý počet. Dôležitá je podľa nej solidarita


Pri debate o pomoci v Afganistane by nemal byť hlavnou témou počet, myslí si prezidentka SR Zuzana Čaputová. Poukázala na potrebu solidarity a pomoci tým, ktorí boli v minulosti nápomocní slovenským občanom. Namiesto "imaginárneho čísla" treba podľa nej zisťovať napríklad to, či v krajine už nie sú slovenskí občania potrebujúci pomoc.

"Je potrebné, a som veľmi rada, že sa v tejto veci angažuje aj SR, aby sme pomohli ľuďom, ktorí pomáhali nám. Sú to rôzni zamestnanci, pracovníci humanitárnych medzinárodných organizácií, ktorí v minulosti pomáhali slovenským občanom a vojakom v misiách," načrtla prezidentka. Debata o počtoch podľa nej nie je správne uchopená.

Situácia v Afganistane je podľa nej mimoriadne zlá. "Vládne tam chaos a potenciálne je tam aj hrozba zhoršenia situácie, pokiaľ ide o ľudské práva. Situácia je výsledkom evidentne nezvládnutého odchodu spojeneckých vojsk a v tejto súvislosti bude absolútne potrebné, aby sa zrealizovala určitá sebareflexia, pokiaľ ide o spojenecké sily, prečo nastala takáto situácia," skonštatovala.

Na Slovensko sa podarilo v uplynulých hodinách z Afganistanu dopraviť celkovo 24 ľudí. Ide o 16 občanov SR a osem občanov Afganistanu, ktorí spolupracovali s Ozbrojenými silami SR.