Analytik Smatana predpovedá tisícky mŕtvych, posledná šanca zmierniť tretiu vlnu je teraz!
19 | 08 | 2021 I Zuzana Koščová

Ďalšia vlna covidu alebo ďalšia vlna strašenia? B je správne. HN Online prináša rozhovor s analytikom Martinom Smatanom. Ak ste sa doteraz nebáli, teraz sa už určite báť budete. Smatana opäť straší a upozorňuje, že máme "poslednú šancu zmierniť priebeh tretej vlny", ktorá sa na nás valí. Vraj ak teraz zvýšime mieru zaočkovania, vakcíny budú na jeseň efektívne.



Strašiak menom Delta

Vraj vďaka Delta variantu, ktorý je o 40 až 60 % infekčnejší, Slovensko zažije čo ešte nebolo. Smatana straší podobne ako v prvej vlne: "Je pravda, že pri parametroch delta variantu nám teoreticky hrozí ešte vyšší počet úmrtí, ako sme zaznamenali v predchádzajúcej vlne, keďže máme viac ako 800-tisíc ľudí v skupine 50+ bez jedinej dávky vakcíny." Samozrejme nezabúda už na povinnú frázu ohľadom očkovania: "Ak sa nám podarí zvýšiť tempo očkovania, ešte stihneme jesennú vlnu v čase, aby sa stali vakcíny efektívnymi. Z dát vieme, že pred delta mutáciou efektívne chráni až druhá dávka očkovania."
Už nie strach, ale výčitky svedomia

Tentokrát vsadila vláda na taktiku citového vydierania. Tretia vlna pandémie bude vraj iná. Podľa analytika sa zmení optika vnímania, nepôjde už o strach, neočkovaní budú banovať. "Delta vlna prinesie mnohým pocit výčitky, že nemali spochybňovať očkovanie. Bohužiaľ, pre mnohých z nich už bude neskoro. Vakcinácia na nemocničnom lôžku už nepomáha.." kuviká Smatana.
Očkovanie nie je stopercentné

Analytik odpovedá aj na otázku, či sú očkovaní v bezpečí a alibisticky priznáva, že vakcína a jej účinnosť závisí od viacerých faktorov. "Áno. Presné percento však závisí od mnohých faktorov, ako sú vek, index telesnej hmotnosti BMI či pridružené diagnózy. To, čo to znamená v praxi, sa teda líši. Len ilustratívne: k začiatku augusta odvrátilo očkovanie, podľa technickej správy Public Health England, približne 60-tisíc úmrtí a 22 miliónov infekcií."

O faktoroch, ktoré majú vplyv na priebeh ochorenia či pri úmrtí na covid sme v minulých vlnách počuli pramálo.

Hlas vyzýva Matoviča: "Okamžite zrušte očkovaciu lotériu! Je to hanba na hanbu"
Predseda strany Hlas Peter Pellegrini na stredajšej tlačovej konferencii vyzval ministra financií Igora Matoviča, aby okamžite zrušil očkovaciu lotériu a peniaze radšej "vlial" do zdravotného systému. O téme informuje denník... Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Diana Zaťková

Zas tie rúška

Rúšok sa podľa analytika nezbavíme, nakoľko Delta variant je infekčnejší. Nosiť ich budú aj zaočkovaní. Ukazuje sa, "že pozitívni očkovaní aj neočkovaní majú podobnú virálnu nálož", upresňuje analytik, ktorý pracuje aj ako poradca ministerstva školstva.

Vzhľadom na tento fakt je otázne, aké  vlastne vyplývajú výhody pre očkovaných oproti neočkovaným...
O očkovanie ešte budeme prosiť

Martin Smatana si posvietil aj na problém nízkej miery zaočkovania Slovenska. Okrem iného poukázal na nemožnosť očkovania bez registrácie, slabú kampaň či neexistujúci marketing. Ani tu si však neodpustí hrôzostrašný scenár: "Obávam sa, že záujem o očkovania narastie znova, až keď sa začnú plniť nemocnice. Vtedy však bude už neskoro." Najviac budú ľudia plakať v regiónoch, ktoré sú oproti Bratislave výrazne menej zaočkované. Tie sú na tom horšie aj pokiaľ ide o dostupnosť zdravotníckej infraštruktúry či personálu. Trpko dodáva: "O to smutnejšia jeseň čaká obyvateľov slabo očkovaných regiónov."
Delta je "game changer"

Ak ste mali pred covidom "iba" rešpekt, analytik vás uvedie do obrazu: "Šíri sa rýchlejšie ako MERS, SARS či ebola. Pôvodná „wuhanská“ mutácia mala R0 niekde okolo 2,4 – 2,5. Toto posúva potrebné percento na dosiahnutie imunity niekde na úroveň 85 percent zaočkovanej populácie a viac. „Secondary Attack Rate“ je odhadovaný na 12,5 percenta. Toto percento zachytáva efektívny prenos.

Neuveriteľné a absurdné: Katedrála Sv. Štefana vo Viedni je očkovacím centrom!
Katolícke spravodajské agentúry informujú o bezprecedentnom trende v niektorých diecézach vo svete. Zriaďovanie vakcinačných centier priamo v kostoloch budí rozpaky až pohoršenie. A tak sa pred pár dňami sa Rakúskom začalo šíriť „evanjelium sv.... Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | René Balák


V prípade delta variantu teda dôjde k prenosu pri každom ôsmom kontakte infekčnej osoby. Inkubačná lehota mutácie je kratšia – priemerný čas medzi začiatkom infekcie v sérii následných prenosov ochorenia je 2 až 3 dni oproti 4 až 5 dňom pri predchádzajúcich mutáciách. Pravdepodobnosť hospitalizácie a úmrtia je na základe kanadských štúdií 2,8-krát a 1,4-krát vyššia ako pri alfa mutácii."

Smatana predpokladá, že s návratom detí do škôl začnú čísla prudko stúpať a práve školy budú ohniskami nákazy. Aj vzhľadom na fakt, že slovenské školy boli najdlhšie zatvorené a tak sú naše deti najmenej premorené.
Tretia dávka čoskoro

Na otázku HN online, či bude potrebné preočkovanie treťou dávkou, analytik priznáva, že účinok vakcíny časom klesá a doočkovanie bude potrebné. Slovensko bude zrejme nasledovať krajiny ako Izrael či Maďarsko, ktoré ohlásilo doočkovanie tiež.
Vakcína alebo vírus

Poradca ministerstva na záver predpovedá, dokedy bude mať corona výsostné postavenie a kedy ju už budeme môcť považovať "iba" za chrípku: "Pozitívne je, že na príklade Anglicka vidíme, že ak sa zaočkuje dostatočná časť populácie, covid sa stáva vskutku len „chrípočkou“, s ktorou sa dá plnohodnotne fungovať bez opatrení. Kedy to však bude? To si netrúfam povedať. Pri reprodukčnom čísle vírusu si však viacerí odborníci myslia, že na Slovensku bude do Vianoc každý buď zaočkovaný vakcínou, alebo samotným vírusom. Pevne verím, že tých v druhej skupine bude čím menej, keďže s tým je spojená fixná štatistika počtu hospitalizovaných a úmrtí. Jedno aj v druhé je v súčasnosti, vďaka vakcíne, do veľkej miery odvrátiteľné."

Vedecká štúdia: Rúška na školách sa ukázali ako zbytočné a škodlivé
Súbor údajov s názvom “COVID dashboard project” odhalil, že nútiť deti celý deň nosiť rúško v škole je nezmyselné zneužívanie detí, píše portál medRxiv. Čítať ďalej
18 | 08 | 2021 | Diana Zaťková