Odpor na švajčiarskych školách: Šéf švajčiarskeho Združenia riaditeľov škôl sa postavil proti hromadnému testovaniu detí
18 | 08 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Aj vo Švajčiarsku sa čoraz hlasnejšie ozýva odpor proti štátom organizovanému „trýzneniu“ detí, proti znemožňovaniu neobmedzeného prístupu k vzdelaniu a proti zásahom do základných práv detí a mládeže, píše report24.news.



Rezolútne sa postavil proti testovaniu detí

Po požiadavke Spolkovej rady, aby boli všetky deti v novom školskom roku pravidelne testované na koronavírus, sa predseda švajčiarskeho Združenia riaditeľov škôl (VSLCH) Thomas Minder postavil proti hromadnému testovaniu a kategoricky ho odmieta. Svoj postoj si aj zdôvodnil.

Ceny, zodpovednosť, kvalita: To všetko malo zostať utajené v zmluve medzi konzorciom Pfizer/Biontech a EÚ (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Dospelí, teda podľa štatistík skôr zraniteľnejší, zamestnanci švajčiarskych škôl majú možnosť sa dať kedykoľvek zaočkovať. Prinajmenšom z pohľadu tých, ktorí veria v prínos a neškodnosť očkovania. Tak je zaručená najlepšia možná ochrana.

Nie je tak potrebná dodatočná osobitná ochrana trvalým obmedzovaním tej časti školskej komunity, pre ktorú koronavírus nepredstavuje také riziko, resp. len veľmi zanedbateľné, a to sú deti.

Jedno však Minder nespomína, čo tiež treba brať do úvahy.  Argument, že deti by mali byť očkované, aj keď nepredstavujú riziko pre seba, pretože by mohli preniesť vírus, už neobstojí. Dnes je už totiž isté, že aj očkované osoby sú vysoko nákazlivé. Pri variante Delta majú dokonca vyššiu vírusovú záťaž ako neočkovaní.

ŠKANDALÓZNE ODHALENIE: Tajná zmluva Pfizer/EÚ – o miliardy predražené vakcíny, zodpovednosť na pleciach štátov únie, účinok vakcín nejasný
04 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Príliš drahé, zbytočné, neprimerané

Okrem toho sú náklady na hromadné testovanie príliš vysoké, povedal šéf VSLCH v rozhovore pre „NZZ am Sonntag. Predchádzajúce skúsenosti ukázali, že prípady skrytého koronavírusu sa ťažko dajú odhaliť pomocou sériových testov. Nikto preto nie je chránený tým, že deti dlhodobo testuje, a len ich tým obťažuje.

Ak by sa po prázdninách, keď sa vo Švajčiarsku na školách začne vyučovanie, vyskytli problémy, podľa Mindera by to "určite nebolo kvôli vírusu". Pravidlá správania sa, ako uviedol podľa portálu "südostschweiz.ch", sa už ustálili, a školy tak mohli rýchlo reagovať na ohniská nákazy.

Všemožne sa tomu snažili zabrániť! Tajná zmluva o vakcínach spoločnosti Pfizer
Výrobca vakcín Pfizer sa zo všetkých síl snažil zabrániť zverejneniu zmlúv, ktoré uzavrel s krajinami na dodávku vakcín proti koronavírusu, informuje uncutnews.ch. Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nezmyselné intervencie politikov

Minder tiež zásadne spochybňuje zmysel intervencií  politikov na školách. Zdravú a bezpríznakovú cieľovú skupinu – deti stavajú tak do podozrenia zo šírenia infekcie.  Ak by sa takéto hromadné testy stali každodennou rutinou na švajčiarskych školách, bolo by to v rozpore s akoukoľvek proporcionalitou voči iným možným infekčným chorobám, ktoré sú pre deti potenciálne ešte nebezpečnejšie než  COVID.
Hromadné testovanie zatiaľ určite nie

"Veď existujú aj iné vírusy, napríklad osýpky alebo chrípka. Takto nemôže predsa vyzerať budúcnosť na školách,“ – tvrdí Minder. Ak sa situácia s koronavírusom opäť vyhrotí, až potom by takéto "testy pre všetkých" mali zmysel. Ale zatiaľ "určite nie", trvá na svojom šéf švajčiarskeho Združenia riaditeľov škôl, uzatvára report24.news.

Pouličné blokády v Bratislave očami nemeckej tlače
Odpor proti sprísneniu protipandemických opatrení v Európe sa stupňuje. V slovenskom hlavnom meste Bratislave sa vo štvrtok do centra mesta nahrnuli stovky ľudí, ktorí protestovali proti zavedeniu očkovacieho pasu a zo zákona povinnému testovaniu... Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová