Taliban vlani zinkasoval 1,6 miliardy dolárov z drog, ťažby surovín a darov
14 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Islamistické hnutie Taliban v roku 2020 získalo 1,6 miliardy dolárov, ktoré podstatne prispeli k jeho vojnovému úsiliu v Afganistane. Peniaze pochádzajú podľa portálu International Business Times predovšetkým z obchodu s drogami, z ťažby surovín a z darov, informuje iDnes.


Zdroje príjmov Talibanu odhalil mulla Muhammad Jakúb, syn zosnulého duchovného vodcu Talibanu mulla Muhammada Umara. Rovnaké údaje sa nachádzajú aj v dôvernej správe, vypracovanie ktorej zadalo NATO. Ukázala značné zisky skupiny počas fiškálneho roka, ktorý sa skončil v marci 2020.

Celkom 1,67 miliardy dolárov predstavujú príjmy Talibanu v roku 2020. To je zhruba 30 percent celkového príjmu afganskej vlády, ktorý dosiahol 5,55 miliardy dolárov.

Rusi nacvičovali reakciu na Taliban v Tadžikistane, použili aj nové zbrane
Ruské, tadžické a uzbecké jednotky v utorok ukončili nácvik spoločnej reakcie na možné bezpečnostné hrozby z Afganistanu. Na cvičeniach sa od minulého týždňa zúčastnilo 2500 ruských, tadžických a uzbeckých vojakov a približne 500 vojenských... Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Zdroje príjmov







Značné príjmy Talibanu v roku 2020 pochádzali predovšetkým z nelegálneho obchodu s drogami, ktorý vyniesol odhadom 416 miliónov dolárov. Afganistan v rokoch 2015 - 2020 zaisťoval približne 84 percent celosvetovej produkcie ópia, uviedla Svetová správa OSN o drogách v roku 2020. Väčšina zisku z tohto nelegálneho obchodu išla na financovanie Talibanu produkujúceho ópium v ​​mnohých oblastiach, ktoré má pod svojou kontrolou.

Skupina tiež zaviedla desaťpercentnú daň na každý článok výrobného reťazca tejto drogy, uviedla v správe Afganská jednotka pre výskum a hodnotenie (Areu).

Ďalším dôležitým zdrojom príjmov Talibanu bola ťažba železnej rudy, mramoru, medi, zlata, zinku a ďalších kovov a vzácnych minerálov. Podľa spravodajského serveru The Conversation z tohto lukratívneho podnikania Taliban získal asi 400 - 464 miliónov dolárov.



Niekoľko afganských a amerických oficiálnych činiteľov tiež verí, že mnoho regionálnych vlád poskytuje Talibanu finančnú podporu - vrátane Pakistanu, Iránu a Ruska, napísal IB Times.

Američania viedli 20 rokov vojnu v Afganistane a prehrali! Boj s Talibanom necháva na Afgancov
11 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová