Kto dnes hovorí a píše pravdu, je označený za konšpirátora, hovorí Ján Čarnogurský ml.
14 | 08 | 2021 I Robert Merva - šéfredaktor

Rozhovor s Jánom Čarnogurským ml.


Súd rozhodol o tom, že Hlavný denník musí byť vymazaný zo zoznamu stránky Konšpirátori.sk. Pre tento pochybný a na slobodu slova a myslenia útočiaci projekt je to ďalšia rana. Dôveryhodnosť projektu sa rozpadá na kúsky.

O rozhodnutí súdu sme hovorili s popredným advokátom Jánom Čarnogurským mladším.
Konšpirátori.sk a SME sú cudzí agenti

V súvislosti s rozhodnutím Okresného súdu Bratislava I o povinnosti vymazať Hlavný denník zo zoznamu konšpiračných webov sa začala viesť populistická diskusia. Samozrejme, cenzori z pozadia projektu Konšpirátori.sk začali spochybňovať rozhodnutie súdu. Používajú pritom argumenty, že súd v spore nič neskúmal, neprebehol riadny proces a ani dokazovanie a jeho rozhodnutie je pritom trvalé. Ako vnímate túto ich reakciu?

Projekt "konšpirátorov" rozbehol pôvodne denník SME a jeho dcérska reklamná agentúra, skopírovali ho z cudziny. Denník SME je vlastnený zahraničnými osobami, ktoré chcú diktovať Slovákom, aké majú mať názory a presvedčenia.

Aj v USA a aj v Rusku by museli mať na každej publikácii uvedený text "som zahraničný agent". Na Slovensku taký zákon zatiaľ nemáme.

Snažia sa zničiť konkurenčné spravodajské portály, aby mali monopol na poskytovanie "spravodajstva" a tým aj na vymývanie mozgov. V svojej snahe zničiť slobodu slova na Slovensku a zlikvidovať menšie spravodajské portály však prekročili platné slovenské zákony. Súd to veľmi správne skonštatoval, po dostatočnom skúmaní predložených dôkazov.

„Ako zahnať všetky ovce na bitúnok, tak aby nevedeli, že je to ich koniec?“ (Valentín Katasonov)
21 | 02 | 2021 | Zuzana Perželová

Denníky SME a N zúria, keď im súd klepne po prstoch

Vymyslené to nemali zle. Každý portál háji záujmy vlastníka. Portál denníka SME háji záujmy svojho zahraničného vlastníka. Tie sú od záujmov slovenských občanov diametrálne odlišné. No ak by sa im podarilo získať monopol na spravodajstvo na Slovenskom trhu, tak by slovenskí čitatelia cez reklamu na portáli denníka SME odfinancovali presadenie zahraničných záujmov na Slovensku.

Slovenský čitateľ je však obozretný a nedôverčivý, ani SME a denník N so svojimi miliónmi eur nedokázali získať patričný monopol. Preto sú takí zúriví, keď ich nekalé praktiky súd zakáže.
Chcú mať monopol na šírenie myšlienok

Oni však tvrdia, že pomáhajú chrániť inzerentov. Snažia sa tým naozaj iba ovplyvňovať, aby inzerenti investovali len tam, kde to cenzori odporúčajú? Teda iba na weboch pre nich spriatelených?

Chránia si svoje, čiže zahraničné záujmy. Inzerenti a ich záujmy sú im ukradnutí, denník SME alebo denník N chce iba peniaze a monopol na šírenie myšlienok. Spoločnosť neriadia ľudia, ale myšlienky.
Byť konšpirátorom je vlastne veľká česť

Vy ste sa však podľa ľudí z projektu Konšpirátori.sk snažili presvedčiť súd manipuláciami aj zjavnými nepravdami, že konšpirátori sú v akomsi konkurenčnom vzťahu s Hlavným denníkom. Je to naozaj tak?

Každý spravodajský portál na Slovensku bojuje o online reklamu na tom istom trhu a medzi rovnakými zadávateľmi. Samozrejme, že sú SME a Hlavnydennik.sk konkurentmi. Sú však konkurentmi nielen obchodnými, ale najmä myšlienkovými. Ak presvedčíte ľudí, že je pre nich prospešné, ak vám budú slúžiť, budú vám slúžiť. To sa dá docieliť, ak máte monopol na informácie.

Ako spáliť pravdu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
27 | 06 | 2020 | Iveta Machová


Dnes, kto píše pravdu, je označovaný v rámci zosmiešňovacej kampane za "konšpirátora". Takže byť konšpirátorom je dnes veľká česť.
SME a jeho neofašistický pohľad na svet

Rozhodnutie súdu si títo cenzori nedokážu vysvetliť a považujú ho za absolútne neprimeraný zásah do slobody prejavu. Ako vnímate takúto argumentáciu?

Práve ničenie slovenských spravodajských portálov zahraničnými vydavateľstvami ako je SME je snaha o zničenie slobody prejavu. Pre denník SME má byť sloboda prejavu garantovaná iba pre nich, všetci ostatní musia zaniknúť. Typický neofašistický progresívny pohľad na svet.
Boj o slobodu prejavu prebieha v celej Európe

Myslíte si, že na Slovensku je zaručená sloboda prejavu? Čo najviac túto slobodu deformuje?

Boj o slobodu prejavu práve prebieha nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Žijeme v dobe veľkých a rýchlych zmien, ktoré je možné ovládať a riadiť iba vtedy, ak máte informačný monopol. Na Slovensku zatiaľ nikto monopol na informácie nemá, preto máme šancu. Pre dlhodobé zachovanie slobody slova a prejavu je kľúčový prístup k vzdelaniu bez ideológie. Preto sa progresívni liberáli zameriavajú na monopol pri vzdelávaní mládeže, najmä na gymnáziách.
Progresívna indoktrinácia mládeže pokračuje

Budúci manažéri a štátni úradníci sú skoro vždy absolventmi gymnázií. Ak ich naučíte v pubertálnom veku klásť priority na homosexualitu a stratu národnej identity, v dospelosti ich budú presadzovať v celej spoločnosti. Je to proces dlhodobý, ale nedá sa potom zvrátiť.

Preto je dôležité, aby na Slovensku pôsobili nezávislé spravodajské médiá, ktoré poskytnú najmä mládeži alternatívny pohľad na svet. A každý si potom vyberie na základe argumentov a obsahu, nie na základe obalu a formy. Nakoniec prax ukáže, kde je pravda.

Naša sloboda je ohrozená a ľuďom sa to už prestáva páčiť. Protesty v celej Európe proti očkovaniu a „zeleným pasom“ (Kathrin Sumpfová)
Komentár Kathrin Sumpfovej (The Epoch Times) Čítať ďalej
13 | 08 | 2021 | Ingrid Vrabcová