Premiér: V žiadnej krajine nie je taká silná protiočkovacia kampaň opozície
13 | 08 | 2021 I TASR

„My tu, žiaľ, máme fenomén, ktorý nie je v žiadnej inej krajine, a to je silná protiočkovacia kampaň opozície. To sa nikde inde nedeje, aby niekto na zdraví ľudí vytĺkal politický kapitál,“ tvrdí Heger.


Nemocnice na Slovensku sa intenzívne pripravujú na tretiu vlnu pandémie ochorenia COVID-19. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) počas prehliadky novozámockej nemocnice.

Tá je podľa neho na zvýšenú záťaž dobre prichystaná. „Má 660 lôžok a v čase druhej vlny tu bolo reprofilizovaných takmer 200 lôžok. To vedia v prípade potreby zopakovať. Ale vidíme, že dôležitá bude zaočkovanosť v regióne, pretože tá bude ovplyvňovať množstvo následných hospitalizácií,“ uviedol Heger. „Ja by som chcel ubezpečiť verejnosť, že sme pripravení postarať sa o covidových pacientov. Môžem potvrdiť, že od 12. augusta máme prvého covidového pacienta, ktorý sa vrátil z dovolenky z Chorvátska. Asi treba povedať, že nebol zaočkovaný. Momentálne je s kyslíkovou podporou, bez ventilátora, a snažíme sa mu pomôcť. Pevne verím, že toto nie je nejaká prvá lastovička, ale skôr výkrik do tmy a nezopakuje sa nám situácia zo zimy,“ doplnil riaditeľ novozámockej nemocnice Karol Hajnovič.
Nemocnice sú v plnom prúde príprav na tretiu vlnu

Podľa Hegera sa na tretiu vlnu pandémie a reprofilizáciu lôžok pripravujú aj ďalšie nemocnice na Slovensku. Zároveň však zdôraznil, že akákoľvek reprofilizácia znižuje počet lôžok na ostatných oddeleniach. „Takže klasická medicína ide do úzadia, a to má tiež negatívne následky. COVID-19 by sme tu už nechceli, pretože nás oberá o akékoľvek kapacity. Preto by sme mali robiť všetko preto, aby nám nekončili ľudia v nemocniciach,“ zdôraznil premiér.

Zároveň pripomenul, že vypätie zdravotníckeho personálu bolo počas prvej aj druhej vlny pandémie obrovské a podobná situácia by sa už nemala opakovať. „To boli 400-hodinové mesačné pracovné výkony, keď zdravotníci trávili všetok svoj čas v nemocniciach pri pacientoch. Nástroj na to, aby sa to neopakovalo, máme. Sú zabezpečené vakcíny aj očkovanie. Musíme sa snažiť dostať vakcínu čo najbližšie k ľuďom. Verím, že nám v tom pomôže aj samospráva, starostovia a primátori, ktorí sú k ľuďom najbližšie,“ uviedol Heger.
Každý máme zrejme iný názor na zdravie ľudí

Premiér zároveň pripomenul, že pred treťou vlnou pandémie zápasí slovenské zdravotníctvo s nedostatkom pracovníkov v nemocniciach. „Chýbajú nám lekári a máme enormný nedostatok sestier. Lenže toto je dlhotrvajúci problém, ktorý sa tu dlhé roky neriešil. My nedokážeme nabrať behom roka 10.000 sestier a 3000 lekárov. To nie je možné, lebo ich nevieme dostať ani zo škôl. Zvrátenie tohto trendu je pre nás veľká priorita, potrebujeme posilňovať personál v nemocniciach,“ skonštatoval premiér, podľa ktorého vyťaženému zdravotníctvu môže v čase pandémie pomôcť čo najvyššia zaočkovanosť ľudí. „My tu, žiaľ, máme fenomén, ktorý nie je v žiadnej inej krajine, a to je silná protiočkovacia kampaň opozície. To sa nikde inde nedeje, aby niekto na zdraví ľudí vytĺkal politický kapitál,“ dodal Heger.