Nikita Slovák: tupé sedliacke zlo sa ako červená niť tiahne našimi dejinami
13 | 08 | 2021 I Petra Demková

Umelec Nikita Slovák si opäť zobral na mušku Slovákov. Podľa neho skupina občanov, ktorá sa nechce dať zaočkovať sú tí istí, ktorí kedysi volili Hlinku, potom HZDS, či Smer. Zároveň sú to tí istí, ktorí doma bijú ženu či obťažujú cudzie ženy na ulici.



Slováci sú násilníci

„Každý z nás zažil suseda, čo ziape na ženu a bije deti. Každý z nás zažil násilie na ulici, skoro každý zažil zlodeja v obchode,“ vracia sa skoro ako v každom svojom príspevku Slovák k násiliu na ženách.

„Skoro každá žena zažila slizké návrhy, chlipne pokusy. Každý z mužov niekedy zažil napadnutie. Pozrite si staré filmy, chmúrna kamera, úsečné vety, mastná ofina, priehľadná tekutina v starých poldecáčikoch. A do toho orchester Františka Belfina, husle ti idú narezať uši na pásiky. A klebety, konfrontácie v krčme. Deti trasúce sa pred návratom otca z práce,“ naznačuje režisér realitu v slovenských domácnostiach, ako ju vidí on.
Paralela s minulosťou á la Slovák

„Ja myslím, že sme sa nezmenili ako národ. Len sa toto všetko presunulo na Facebook. Aj na Slovensku sú miesta, kde žijú svoj rok 1939. Tí čo sa nechcú očkovať pochádzajú z oblasti, kde kedysi vyhrával voľby Hlinka, HZDS a potom ĽSNS a Smer. A tak to bude navždy,“ ponúka svoj amatérky sociologický výskum režisér.

„Kedysi som smútil nad všetkými tými stratenými ľuďmi, ale dnes, keď si prečítam mimoriadne psychopatický komentár, vždy sa pozriem odkiaľ ten človek je. Nikto z nás nie je Gandhi, neprevychováme svet, len môžeme ignorovať tupé sedliacke zlo, ktoré sa ako červená niť tiahne našimi dejinami,“ smúti Nikita Slovák.
Na záver kopanec do Chmelára

Na záver sa režisér pustil do Eda Chmelára. „Popredný slovenský mysliteľ, kandidát na každú funkciu v štáte ŽOCH MELAR o mne napísal, že som jeden z najvulgárnejších protagonistov verejného priestoru. To asi nepozná Fica a jeho bandu zlodejov, tupelá v zelených tričkách a dobre platených trollov na Facebooku. A mimochodom, ja ľudí, ktorí sú mi blízki milujem. A oni mi to vracajú,“ končí režisér svoj príspevok.