Izrael začal treťou dávkou vakcíny proti covidu očkovať päťdesiatnikov
13 | 08 | 2021 I TASR/Bačinský

Veková hranica najviac ohrozených klesá. Na rade sú osoby nad 50 rokov. A Izrael do toho ide po hlave.


Izrael začal v piatok podávať posilňovaciu – tretiu – dávku proticovidovej vakcíny osobám starším než 50 rokov. Stalo sa tak dva týždne po tom, ako dodatočnú dávku začali aplikovať pre šesťdesiatnikov. Ide o súčasť stratégie vlády, ako zamedziť stúpajúcemu počtu prípadov infekcie koronavírusom, informujú agentúry AFP a DPA.

Tím odborníkov "dospel k záveru, že tretia dávka pre osoby nad 50 rokov, ako aj pre ľudí v medicínskych povolaniach je účinná a správna", uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok večer zverejnil premiér Naftali Bennett. "Ide o dôležitý krok v boji proti pandémii (variantu) delta," zdôraznil.

"Veríme, že táto vakcinačná kampaň pomôže znížiť dosah nárastu infikovaných na ťažký priebeh ochorenia medzi skupinami, ktoré sú najviac zraniteľné," povedal pre AFP Ran Balicer, ktorý pôsobí v oblasti verejného zdravia v poisťovni Klalit a je predsedom izraelského tímu odborníkov na COVID-19.
WHO vyzýva na odloženie podávania tretích dávok

Izrael začal 1. augusta ako prvá krajina na svete podávať tretie posilňovacie dávky populácii staršej ako 60 rokov. Doteraz ju už dostalo viac ako 770.000 ľudí. Kompletne zaočkovaných je viac ako 58 percent obyvateľstva.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň vyzvala na odloženie podávania tretích dávok protikoronavírusových vakcín, aby boli očkovacie látky dostupné aj pre chudobné krajiny, v ktorých veľa ľudí dostalo ešte len prvú dávku. Predseda izraelskej vlády však v tejto súvislosti uviedol, že Izrael robí svetu podávaním podporných dávok očkovacích látok "veľkú službu".