Advokát Weis: Zamestnávateľ nemá právo vyžadovať od zamestnanca potvrdenie o očkovaní
12 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Slovensko sa pripája k viacerým štátom, kde je o segregáciu zaočkovaných a nezaočkovaných „postarané“. A to nielen v reštauráciách či na športových alebo kultúrnych podujatiach, ale pomaly i v zamestnaní. Príkladom je inzerát, ktorý si zverejnila istá firma.


Paradoxne totiž inzerát nevyznieva v prospech zaočkovaných, ale tých druhých, ktorí experimentálne vakcíny odmietajú. Celkom zaujímavo sa k tomu postavil aj Národný inšpektorát práce, ktorý, ako píše vo svojom blogu právnik Peter Weis, ako jediný zaujal stanovisko, podľa ktorého u nás právo ešte stále platí. Inzerát každopádne zaujal, pretože vyvolal ďalšiu debatu o očkovaní a dodržiavaní práv na Slovensku.
Na Národnom inšpektoráte práce našťastie zákonné právo ešte stále platí



Spoločnosť Alvest Mont v spomínanom inzeráte ponúka prácu v Žiline. Ide o projektovanie technologických zariadení ČOV v 3D Solid Works. Podmienka pre uchádzačov je však minimálne zvláštna, pretože ľudia, ktorí sa rozhodli zaočkovať vakcínou mRNA v tejto spoločnosti nemajú šancu. „Neberieme očkovaných mRNA vakcínami,“ napísala spoločnosť v inzeráte ako jednu zo základných podmienok pre prijatie do zamestnania. Ide teda o vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech alebo Moderna.

„Nejde o obsah tam uvedeného inzerátu, ale ide o vyjadrenie hovorcu orgánu štátnej správy na úseku kontroly dodržiavania Zákonníka práce,“ konštatuje Peter Weis. Vzápätí uvádza právne významnú časť odpovede hovorcu Národného inšpektorátu práce (NIP) Ladislava Kerekeša, „že neexistuje oprávnenie zamestnávateľa, aby zisťoval alebo žiadal potvrdenie od zamestnanca, či je alebo nie je zaočkovaný proti koronavírusu".

V stanovisku sa ďalej uvádza: "Zamestnávateľ je oprávnený vyžadovať iba dokument o posúdení zdravotného stavu zamestnanca vo vzťahu k práci a interpretáciu jeho výsledku lekárom v zmysle zdravotne spôsobilý alebo zdravotne nespôsobilý na výkon posudzovaných pracovných činností.”

„Ten zatiaľ ako jediný z kompetentných orgánov konečne verejne povedal, že právo ešte stále platí,“ píše právnik Weis.

Nezaočkovaní sa nedostanú k voľbám. Sci-fi? Nie! Chystá sa to, upozornil Uhrík
„Matovič s Mikasom budú môcť pred voľbami jednoducho ‘úplne legálne vyhláškou na základe zákona’ zakázať vstup do volebných miestností pre nezaočkovaných - aby tam náhodou niekoho ‘nenakazili’,“ upozornil Uhrík na to, čo prešlo... Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Petra Demková

V rozpore so zákonom diskriminácia neočkovaných už prebieha

„A čo ostatní? Čo to znamená pre „covid pass“, ktorý pokojne nechá kdejakého ružového plameniaka otvárať dvere cudzieho auta? Najmä vo vzťahu k iným odvetviam, kde v rozpore s antidiskriminačným zákonom diskriminácia neočkovaných už prebieha, alebo sa ešte len chystá. Domyslite si sami. Argumentácia je analogická. Nás odvaha NIP teší. Predpokladám, že ani tí „dobrovoľne chránení“ nebudú mať nič proti,“ konštatuje Weis, ktorý poukazuje aj na pracovníkov SBS, alebo na „horlivých skladníkov v reťazci s potravinami kontrolujúcich rúška s kadenciou ako Rambo vo Vietname“, lebo i tu je situácia analogická. „Nemôžete. Nemáte kompetenciu. Diskriminujete. Tí, ktorých v rozpore so zákonom „buzerujete“, Vás budú rovnako horlivo zaznamenávať na mobilné telefóny a neskôr aj právnym spôsobom riešiť. A nenájde sa nikto, kto sa za vás postaví. Nikto,“ upozorňuje právnik.

Situácia sa  podľa Weisa obracia a táto jeseň bude kľúčová. „Zaznamenávajte si porušenia, na zodpovednosť dôjde. Triesky budú lietať i v právnických profesiách. História sa opakuje a je sama sebe zárukou, že tomu tak bude opäť. A ak neostanete pasívni, čakajú nás naozaj svetlé zajtrajšky,“ povzbudzuje Weis tých, ktorí odmietajú nosiť rúška či dať sa zaočkovať experimentálnmi vakcínami. „Pre pasívnych a iných páchateľov ponúkame mantru: „Ich habe nicht gewusst.“ (Nevedel som – preklad). Predpis je trikrát denne. Síce nepomôže, ale na chvíľu odľahčí,“ končí svoj blog právnik Peter Weis.

Bestro: Zaočkovaní budú mať ľudské práva, nezaočkovaní budú trpieť
30 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová