Výrazným trendom je Fico. Kotleba a Harabin musia pridať. Mazurek poráža Uhríka!
11 | 08 | 2021 I Ondrej Štefik

Je jedno, či ho niekto uznáva alebo nie. Faktom je, že Róbert Fico je najúspešnejší politik na Slovensku. Nevyhorel, nabral druhý dych a stále je trendom. Zatiaľ ho nik neprekonal v politických úspechoch. A ako to na Slovenskej politickej scéne vyzerá, tak asi ani dlho neprekoná.


Miera vyhľadávaní na internete sa dá považovať za jeden z kľúčov k čiastočnému určeniu popularity. Či už popularity kladnej alebo zápornej. Koho ľudia nevyhľadávajú na nete, ten sa stáva alebo aj je politická mŕtvola. Pre politika je nutné udržiavať záujem, aby nepadol do zabudnutia. Aj keď sa niekedy stáva v politike, že aj mŕtvoly vstávajú z hrobu. Dokonca sú niekedy živšie ako predtým, ako ich ľudia pochovali. Avšak spoliehať sa na politické zmŕtvychvstanie či politickú reinkarnáciu sa nemusí politikovi vždy vyplatiť.
Metodika zisťovania

Zisťovali sme na starom dobrom webovom nástroji "Google Trends" trendy vo vyhľadávaní na najpoužívanejšom internetovom prehliadači sveta a na Slovensku, teda vyhľadávanie na Googli.

Do porovnávania sme zaradili priezviská lídrov opozičných politických strán a hnutí. Fico, Pellegrini, Kotleba, Taraba, Uhrík boli nosnou súčasťou nášho prieskumu. Porovnávanie sme robili vo viacerých časových úsekoch.
Trendy za posledných päť rokov

Róbert Fico vedie v týchto trendoch dlhodobo a suverénne. Vrchol vo vyhľadávaní dosiahol medzi 11. až 17. marcom 2018. Má to na svedomí prílišná medializácia vraždy Kuciaka a nelogické mediálne spájanie s Ficovou vládou. Druhý v tomto trende skončil Pellegrini. Tretie miesto prischlo Kotlebovi.  Taraba skončil na štvrtom mieste. Uhrík úplne vyhorel.

infografika vybrané vyhľadávanie na internete za posledných 5 rokov - koláž zdroj: google trends


Uhríka sme z tohto vyhľadávania vymenili za Harabina a výsledok priniesol prekvapenie. O tretie miesto sa pobil s Kotlebom a súboj tesne prehral.

Tarabu sme vymenili za Danka a ten tesne preskočil Pellegriniho a skončil na druhom mieste vo vyhľadávaní. Ak by sme vymenili Mazureka za Uhríka, tak by dopadol výrazne lepšie ako jeho predseda.
Preferencie vo vyhľadávaní za posledných 12 mesiacov

Róbert Fico opäť preukazuje, že patrí medzi politickú špičku. Vedie výrazne aj v tomto zisťovaní. Na druhom mieste už tradične skončil Pellegrini a za ním v tesnom závese Kotleba. Ako vidno, Taraba začína v poslednom období politicky a aj trendovo rásť. Uhrík opäť vyhorel. Skončil ďaleko za Tarabom na poslednom mieste.

infografika vybrané vyhľadávanie na internete za posledný mesiac- koláž zdroj: google trends


Uhríka sme z tohto vyhľadávania opäť vymenili za Harabina a výsledok bol opäť totožný s predošlým prieskumom. O tretie miesto sa pobil s Kotlebom a súboj prehral, ale už nie tesne. Kotleba si pred ním výrazne zvýšil náskok.

Tarabu sme vymenili za Danka a ten skončil na poslednom mieste v závese za Kotlebom. Opäť sme vymenili Mazureka za Uhríka. Výsledok bol opäť ten istý. Mazurek opäť vysoko prevýšil Uhríka.
Dopyt vo vyhľadávaní za posledné tri mesiace

Posledné tri mesiace nepriniesli výrazné zmeny. Fico výrazne vedie a Pellegrini je druhý. Zmenu priniesol Taraba. Ten predbehol Kotlebu a skončil na treťom mieste. Kotleba skončil štvrtý a Uhrík opäť úplne vyhorel.

infografika vybrané vyhľadávanie na internete za posledné tri mesiace- koláž zdroj: google trends


Mazurek dobehol Kotlebu v počte získaných bodov vo vyhľadávaní. Harabin skončil pred nimi, aj keď celkovo dopyt po ňom slabne. Danko začína opäť naberať na sile a vyrovnal sa Harabinovi.
Závery

To, čo je často omieľané v politických alternatívnych kruhoch, sa ukazuje aj v internetových trendoch. Spojenie všetkých menších strán by prinieslo jednu silnú stabilnú národnú stranu. Ak by sa spojilo, čo sa spojiť politicky dá, tak by mohol vzniknúť pravdepodobne najsilnejší politický subjekt opozície.

Milan Uhrík potrebuje Mazureka. Tí, čo kritizovali toto spojenectvo, si nevidia na špičku nosa. Kotleba a Harabin musia pridať v politickej aktivite. Ľavičiari sú úspešní v tom, čo robia. Fico je stále politický fenomén.