Ľudia podporili lesníkov a urbárnikov, politikom nechali silné odkazy, nemôžu si s nami robiť čo chcú!
11 | 08 | 2021 I Gabriela Fedičová

V piatok sa vo Svite uskutočnilo stretnutie lesníkov a urbárnikov. Tí vyjadrili svoj nesúhlas so štátnou rošádou v chránených územiach slovenského vidieka, pretože sa ich priamo a bytostne dotýka. Politikom odkazujú : Už stačilo, o nás bez nás. A dištancujú sa od akéhokoľvek prepájania s akýmikoľvek politickými stranami a ich predstaviteľmi. Podporu im vyjadrili ľudia aj na sociálnych sieťach.


Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov zverejnila na webstránke výzvu a tlačovú správu, ktorú adresovali pred uskutočnením zhromaždenia vo Svite. "Neťahajte politiku do zhromaždenia," odkázali im.



Rečníkmi nemajú byť politici, ale ľudia z regiónov, cez vlastné príbehy a posolstá

"Únia sa ostro dištancuje od všetkých politikov, ktorí využívajú ku svojmu prospechu šírenie neznášanlivosti, z akéhokoľvek politického tábora sú. Únia nemôže zabrániť komukoľvek zúčastniť sa na našom verejnom zhromaždení, avšak rečníkmi nemajú byť politici! Ale ľudia z regiónov, ľudia, ktorí touto legitímnou formou verejne vypovedajú svoje vlastné príbehy, svoje vlastné posolstvá určené práve politikom. Takto sme svoje postoje formulovali aj politikom, ktorí chceli na našom podujatí vystúpiť," vyplýva z tlačovej správy.


Bekmatov: Na Slovensku by malo platiť – každý podľa svojich možností, každému podľa jeho zásluh
Artur Bekmatov (31) pred rokom vystriedal Eduarda Chmelára na čele hnutia Socialisti.sk. Patrí k málu politikov, ktorí sa pravidelne pohybujú v teréne medzi ľuďmi. Minulý mesiac sa dokonca vydal peši naprieč Slovenskom. Pre Hlavný denník hovorí o... Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Ivan Mihale


Turné envirorezortu bolo iba pre vybraných

Podstatou protestu, ako to vyplýva zo zverejnení správy bolo, aby sa politici stretli zoči - voči ľuďom, ktorí v tých miestach žijú. "Aby ich príbehy, životné osudy zo slovenského vidieka často podfarbené emóciou bezmocnosti, či neriešenej skrivodlivosti počuli politici a premýšľali," píšu. "V priebehu 3 dní sa im podarilo vyzberať fyzicky temer 3000 reálnych podpisov pod hromadnú pripomienku, ktorou cez úniu požadujú stiahnutie poslaneckého návrhu s návrhmi postupu a pokračovanie v diskusii, ako ďalej," informujú.
 „Nie sme proti ochrane prírody, naopak, sami ju aktívne chránime, ale musíme začať diskutovať o reálnej ochrane prírody a postaviť ju z hlavy na nohy,“ vyjadril sa predseda Únie neštátnych vlastníkov Milan Ovseník pre Nový čas. Poslanecký návrh podľa neho namiesto riešení slovenskej traumy štátnej ochrany prírody chce vniesť ešte väčší chaos. Politikom podľa neho chcú  povedať, že majú pripravené vlastné riešenia, len ich konečne musia aj vypočuť a akceptovať, pretože doteraz ich ignorovali aj tí pred nimi.



Protesty sú normálne. To, čím si všetci prechádzame je naozaj bezprecedentné, hovorí sociológ Vašečka
Podľa sociológa Michala Vašečku nikoho vôbec nemôže prekvapovať frustrácia slovenskej spoločnosti. Sklamanie z vládnej koalície, komunikácia na bode mrazu, chýbajúca dôvera sú len zlomkom toho, čo vyústilo do protestov v uliciach. Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Na sociálnych sieťach im vyjadrili tiež mnohí podporu a napísali svoj názor

"Vraj štátnym lesníkom vedenie podniku odporúčali, aby sa neangažovali v protestoch? Ale napriek tomu boli na úkor dovolenky vyjadriť svoj postoj. Neštátni horári sú slobodnejší, tak ich prišli podporiť," napísal v komentároch priamy účastník protestov vo Svite.


"Majú tí mladí z "My sme les" vôbec šajnu ako sa obhospodáruje les, lúky, ako sa udržiavajú cesty, zvážnice, chodníky alebo sa im páči hlavne ničnerobenie?" Pýta sa iný.


"Úplným vrcholom arogancie a nezodpovednosti bolo postaviť niekoľko mladých ľudí voči davu protestujúcich vlastníkov lesov , lesníkov a lesných robotníkov. Vyvolalo to viac stresových situácií počas zhromaždenia. Ten , kto ich tam poslal v nádeji, že nabúra poriadok bol dnes veľmi sklamaný. Stálo to veľa úsilia, ale zhromaždenie prebehlo v kľude a pokoji. Ak nepočítam útek pána ministra Budaja cez telocvičňu, odchod štátneho tajomníka Smatanu v policajnom aute a vulgárne vyjadrenie voči osobe pani poslankyne Zemanovej. Ako organizátor som spokojný a ďakujem kolegom usporiadateľom za odvedenú prácu," píše organizátor protestov.




"Pozitívne však je, že sa lesníci nahlas ozvali. Doteraz totiž boli v médiách len Erik s náčelníkom a poslancom EP, reakcie boli veľmi slabé zo strany lesníkov. ŠL SR prostredníctvom hovorcov boli vágne a súkromní vlastníci sa spojiť nedokázali (mediálne). Verím, že tieto rokovania, čo ako sú totalitne boli dobre na to, že sme sa spojili a MŽP vidí, že nie sme ovce. Že nemôže robiť, čo chce s ľuďmi," píše niekto iný.




Podporil ich aj Michal Kaliňák zo ZMOS. Pre TA3 uviedol, že diskusiu o lesoch musí sprevádzať konkrétna alternatíva. Aby samosprávy neprišli o peniaze, lesníci o prácu a cestovný ruch o priame investície. V opačnom prípade sa "reformou" vytvoria ďalšie hladové doliny.


Krajniak odsúhlasil nedorobenú novelu zákona. Epopeja s gastrolístkami sa tak potiahne ďalej
Minister práce Milan Krajniak marcovou zmenou legislatívy chcel ukončiť dlhoročný monopol vydavateľov stravných lístkov. Ministerstvo práce však v novele nechalo niekoľko nedostatkov. Preto k ozajstnému koncu monopolu gastrolístkových firiem má... Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Diana Zaťková