Lukáš Machala: chráni Slovenská prokuratúra zákonnosť na Slovensku? Zastanú sa Slovákov?
10 | 08 | 2021 I Petra Demková

„Zastane sa iniciatívne a principiálne prokuratúra slovenských občanov, ktorí sa prokurátorom zo svojich daní skladajú na výplaty, alebo bude slepým a hluchým politickým nástrojom represie a pošliapavania ľudských a občianskych práv?“ pýta sa právnik Lukáš Machala.



Novela zákona o verejnom zdraví

Známy právnik sa pýta, či naša prokuratúra chráni zákonnosť.

Upozorňuje na právnu novelu: „30. júna vláda Slovenskej republiky na svojom zasadnutí schválila uznesením 389/2021 návrh znenia novely zákona č. návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.“
Dočasné podmieňovanie vstupu občanov

Ide o „dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzkových priestorov zariadení, v ktorých dochádza k zhromažďovaniu osôb a vstupu na hromadné podujatia preukázaním sa vstupujúcich osôb potvrdením o absolvovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19, alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo potvrdením o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19.“

Mesík: RTVS poskytuje nedostatok nestranných, overených a neskreslených informácií o pandémii
Analytik Juraj Mesík so skupinou odborníkov pred časom odoslal RTVS žiadosť o mediálny priestor. Podľa neho totiž neposkytuje možnosť otvorenej diskusie odborníkom "s iným názorom". RTVS reagovala, avšak vyhýbavo. Mesík má preto ďalší odkaz.... Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Tibor Sipos


„Zavádza sa zákonná možnosť zohľadňovať očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pri prijímaní protipandemických opatrení ÚVZ v tom smere, že zaočkovaní ľudia, tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a negatívne otestovaní ľudia budú môcť po preukázaní sa GreenPassom využívať „naplno“ služby prevádzkovateľov (poskytovateľov), ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení všeobecne (pre všetkých) obmedzené pre vstup a vjazd osôb,“ cituje zo zákona Machala.
Formulácia je v rozpore s rôznymi normami

Právnik hneď na to upozorňuje, že uvedená formulácia zákona, ako aj jeho dôvodová správa je v rozpore s ustanovením § 2, odsek 1 zákona č. 365/2004 Z.z., teda s antidiskriminačným zákonom. Upozorňuje aj na to, na čo už niekoľkí právnici pred ním. Ustanovenie ide aj proti  Dohovoru o ľudských právach a biomedicíne. K jeho dodržiavaniu sa SR zaviazala.

„Prieskum verejnej mienky, ktorý sa uskutočnil začiatkom leta 2021 ukázal, že takmer 31% Slovákov sa nechce dať očkovať. V číselnom vyjadrení je to cca. 1 350 000 ľudí!“ upozornil právnik.
Konanie vlády a poslancov v rozpore so zákonom?

„Z dlhodobého protiprávneho konania vlády Slovenskej republiky a Národnej rady Slovenskej republiky vyvstáva legitímna otázka , či konanie členov vlády a koaličných poslancov Národnej rady SR nie je v rozpore s právnym poriadkom Slovenskej republiky a či ich konanie jednotlivo, ale aj ako organizovanej skupiny nezakladá trestnoprávnu zodpovednosť v zmysle slovenských právnych predpisov,“ upozornil Machala.

Podľa jeho názoru, vyššie uvedené skutočnosti - hlasovanie vlády a hlasovanie parlamentu nasvedčujú tomu, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestných činov. Ide o trestný čin nátlaku a trestný čin apartheidu a diskriminácie skupiny osôb.

Protesty sú normálne. To, čím si všetci prechádzame je naozaj bezprecedentné, hovorí sociológ Vašečka
Podľa sociológa Michala Vašečku nikoho vôbec nemôže prekvapovať frustrácia slovenskej spoločnosti. Sklamanie z vládnej koalície, komunikácia na bode mrazu, chýbajúca dôvera sú len zlomkom toho, čo vyústilo do protestov v uliciach. Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Diana Zaťková


Machala upozorňuje, že ide o segregáciu a to aj napriek tomu, že „Slovenská republika uznáva a dodržiava všeobecné pravidlá medzinárodného práva, medzinárodné zmluvy, ktorými je viazaná, a svoje ďalšie medzinárodné záväzky.“
Čo urobí prokuratúra?

„Preto je namieste otázka, ako sa k danej problematike postaví prokuratúra Slovenskej republiky? Tá má totiž zákonom stanovenú úlohu jednak chrániť práva a zákonom chránené záujmy fyzických osôb, právnických osôb a štátu, jednak povinnosť vykonávať svoje úlohy na základe zákona a prostriedkami ustanovenými zákonom. Pri plnení úloh je pritom každý prokurátor povinný uplatňovať Ústavu Slovenskej republiky, rešpektovať a chrániť ľudskú dôstojnosť, základné ľudské práva a slobody a vyvarovať sa akejkoľvek diskriminácie, chrániť verejný záujem a nielen to. Prokuratúra má „postupovať iniciatívne, spravodlivo, nestranne a bez prieťahov,“ upozornil právnik.

„Súčasne každý prokurátor vykonáva dozor nad dodržiavaním zákonov a ostatných všeobecne záväzných právnych predpisov orgánmi verejnej správy preskúmavaním zákonnosti správnych aktov verejnej správy. Pri celoštátnej pôsobnosti (ústredný orgán štátnej správy) tento dozor vykonáva generálny prokurátor,“ informuje Machala.
Zastane sa GP občanov?

„Zastane sa iniciatívne a principiálne prokuratúra slovenských občanov, ktorí sa prokurátorom zo svojich daní skladajú na výplaty, alebo bude slepým a hluchým politickým nástrojom represie a pošliapavania ľudských a občianskych práv?“ pýta sa Lukáš Machala na záver.

Zbrojár Kuracina prekvapil! Nabáda na očkovanie? To by sme nečakali. A ono to má háčik.
Známy slovenský výrobca zbraní a „protisystémový hráč“ Jaroslav Kuracina napísal na Facebook zvláštny status. „Proste si to zožeňte, choďte von na určené distribučné miesta a vybavené! ...áno, veď dobre ale... šance na nežiaduce bočné účinky alebo... Čítať ďalej
09 | 08 | 2021 | Petra Demková