Prirodzená imunita po prekonaní COVID-19 chráni lepšie ako očkovanie, ukazujú dáta z Izraela
08 | 08 | 2021 I Peter Sulek
Pacienti, ktorí prekonali COVID-19, boli počas poslednej vlny pandémie oveľa menej náchylní na infekciu ako ľudia, ktorí boli proti ochoreniu očkovaní. Ukazujú to dáta z Izraela.

Takmer 40 percent nových pacientov s covidom bolo v Izraeli podľa portálu israelnationalnews.com očkovaných. A naopak iba jedno percento tých, ktorí covid prirodzene prekonali. Vyplýva to z čísel poskytnutých izraelskému ministerstvu zdravotníctva.
Prirodzená imunita chráni lepšie ako očkovanie

Údaje ministerstva zdravotníctva o covidovej vlne, ktorá prepukla v máji tohto roku, priniesli zaujímavé zistenie. Izraelčania s imunitou získanou prirodzeným prekonaním covidu mali v porovnaní s Izraelčanmi, ktorí mali imunitu iba z očkovania, oveľa menšiu pravdepodobnosť, že sa infikujú, .

Počas poslednej vlny bolo zistených viac ako 7 700 nových prípadov vírusu. Pritom iba 72 z potvrdených prípadov bolo hlásených u ľudí, o ktorých sa vedelo, že boli predtým infikovaní. To znamená menej ako jedno percento nových prípadov.

Zhruba 40 percent nových prípadov alebo viac ako 3 000 pacientov zahŕňalo ľudí, ktorí sa nakazili napriek očkovaniu.

Šéf imunológov šokuje. Tretia dávka nie je nutná! Ľudia majú protilátky aj 17 rokov po SARS
06 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Očkovaní majú vyššiu pravdepodobnosť nakazenia

Keďže je známych 835 792 Izraelčanov, ktorí sa zotavili z vírusu, 72 prípadov reinfekcie predstavuje 0,0086 percenta ľudí, ktorí už boli infikovaní covidom.

Naproti tomu Izraelčania, ktorí boli očkovaní, mali 6,72-krát väčšiu pravdepodobnosť infikovania po očkovaní než po prirodzenej infekcii- Pritom v poslednej vlne sa nakazilo viac ako 3 000 z 5 193 499, alebo 0,0578 percenta Izraelčanov, ktorí boli očkovaní.

Podľa správy Kanála 13 tento nesúlad zmiatol a rozdelil odborníkov ministerstva zdravotníctva. Niektorí tvrdia, že údaje dokazujú vyššiu úroveň imunity poskytovanej prirodzenou infekciou oproti očkovaniu, kým iní zostali nepresvedčení.

Virologička Zelená: Podľa počtu prípadov sa epidémia skončila. Protilátky chránia ako očkovanie
Virologička Hana Zelená tvrdí, že vzhľadom na počty prípadov sa epidémia skončila. Protilátky získané po prekonaní ochorenia Covid-19 podľa nej chránia rovnako dobre ako očkovanie. Čítať ďalej
03 | 08 | 2021 | Peter Sulek