Kauza Dobytkár už ide pred súd! Spisový materiál má až 75 zväzkov a 35 tisíc strán
06 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Mediálne sledovaná Kauza Dobytkár je skončená! Teda aspoň z pohľadu prokurátorov, ktorí už spracovali obžalobu. Celý prípad poputuje pred Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Obžalovaných je osem fyzických a päť právnických osôb.


Vyšetrovací spis je skutočne „buchla“ ako hrom, veď má 75 zväzkov, 35 tisíc strán a navyše samotná obžaloba má 100 strán. Obžaloba na osem fyzických osôb a päť právnických padla podľa portálu sme.sk v utorok 3. augusta. Nie je zatiaľ známe, kedy sa začne prvé pojednávanie, pretože súd si musí najskôr naštudovať celý spis.
Pred súd sa postavia Kožuch, Partika, Kvietik, Kodada, Kuba aj Bödör

Vyšetrovateľ NAKA ukončil vyšetrovanie kauzy 30. júla s návrhom na podanie obžaloby. Medzi osobami obžalovanými z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti sú bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ agentúry Ľubomír Partika, finančník Martin Kvietik, bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek Kodada, nitriansky veľkopodnikateľ Norbert Bödör a podnikateľ Peter Kuba.

Kauza Dobytkár: Prokuratúra už tri mesiace stíha mŕtveho!
31 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Okrem týchto osôb je obžalovaných aj päť právnických subjektov. „Obžalovaní sú z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Trestná vec bola pridelená zákonnému sudcovi na pracovisku v Banskej Bystrici, ktorého senát po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Spisový materiál v celej veci má 75 zväzkov, 35 tisíc strán a len samotná obžaloba má 100 strán. Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica ide o rozsiahlu trestnú činnosť na Pôdohospodárskej platobnej agentúre, ktorá sa dotýkala nenávratného finančného príspevku. Išlo o dve vetvy trestnej činnosti.

Kauza Dobytkár sa rozrastá. Úplatky už idú do miliónov
23 | 03 | 2021 | Diana Zaťková