Chmelár k mediálnym lžiam: "Kalmusa nedobili, Kalmus sa pobil!"
06 | 08 | 2021 I Ivan Brožík

Propaganda sa niekedy do od reťaze. "Kalmusa dobili", "Kalmusa zbili", "Kalmus skončil v nemocnici po napadnutí". Svieže titulky včera dominovali hlavne mainstreamu. Bez overenia si skutočnosti, potrebná podstata znela - "Kalmusa dobili". O deň neskôr, keď je jasné, ako sa všetko udialo, žiadna oprava, žiadne doplnenie informácie. Tak sa vymývajú mozgy v treťom tisícročí na Slovensku.


"Principiálne odsudzujem akékoľvek prejavy násilia. Myslím si, že dnes je už dostatok svedectiev, aby sme mohli povedať, že útok na výtvarníka Petra Kalmusa sa neodohral tak, ako to tvrdia médiá. Avantgardný umelec celý incident vyprovokoval sám." Píše v statuse na sociálnej sieti publicista Eduard Chmelár.

Reprofoto status FB (@Eduard Chmelár)

Chorý človek

"V prvom rade ma šokuje, keď Peter Kalmus nazval aleju dejateľov pred historickou budovou Matice slovenskej ‘panteónom prapodivných búst’ (v rozhovore pre časopis Týždeň). Pripomínam, že ide o najvýznamnejšie postavy slovenského národného hnutia – Ľudovíta Štúra, Jozefa Miloslava Hurbana, Štefana Moysesa, Jána Francisciho, Karola Kuzmányho, Svetozára Hurbana Vajanského a ďalších." Začína svoju úvahu Eduard Chmelár.
Prapodivný je tu ktosi iný

"Prapodivný mi pripadá tento umelec, ale rozhodne nie najvýznamnejší muži nášho národa. Ak nemá štipku úcty k ich dielu, nemožno sa čudovať, že zaútočil aj na bustu Alexandra Dubčeka." Vysvetľuje si sporné činy "umelca" Eduard Chmelár.

"S Petrom Kalmusom súhlasím v tom, že podpis takzvaného obuškového zákona je veľkou škvrnou na živote tohto symbolu Pražskej jari. Ale historické postavy nie sú mýtickí hrdinovia, ktoré sa delia na polobohov a démonov. Sú to komplexné osobnosti, ktoré treba pochopiť v zložitosti ich doby, motivácií a pováh. Kalmus neprispieva k udržiavaniu historickej pamäti. Ale k jej deštrukcii a ešte si namýšľa, že tak robí z morálnych dôvodov." Zdôrazňuje autor statusu, publicista Chmelár.

Solúnski bratia Cyril a Metod nám priniesli všetko možné, len nie pokoj, tvrdí Chmelár
Štátny aj kresťanský sviatok príchodu svätých Cyrila a Metoda využili naši politici po svojom. Oslavovať sa ich pustili aj „červení“ zo Smeru či Hlasu, no aj liberáli a všetci, ktorí sa na tom chceli „priživiť“. A práve toto kritizuje v statuse... Čítať ďalej
06 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Zneuctil obete

Eduard Chmelár v argumentácii pokračuje: "Obete brutálneho mocenského zákroku z augusta 1969 si treba pripomínať, ale osobitným spôsobom. Takto zneuctil nielen Dubčeka, ale aj ich."
K samotnému "napadnutiu" Kalmusa

"Cením si aspoň to, že čestne priznal, že facku dal prvý on. Kalmusa nezbili, Kalmus sa pobil – a to je dosť veľký rozdiel. "

"Mrzí ma však, že niektorí ľudia nevedeli udržať emócie voči starému psychicky labilnému mužovi na uzde, lebo tak klesli na jeho úroveň."
"Slušnosť" kaviarne

"Ak sa však domnieva, (Kalmus, pozn. red. HD), že jeho narušenie slávnostného aktu bolo slušné a kultivované, asi máme odlišnú predstavu o slušnosti. Myslím si, že ak sa pri svojom predstavení zranil, mali by ho naozaj liečiť ústavne – a tak by ho aj najlepšie ochránili. Želám mu veľa zdravia a nám všetkým viac vzájomnej úcty." Končí svoj postreh na sociálnej sieti Eduard Chmelár.

(Medzititulky red. HD.)

Eduard Chmelár: "To, do čoho sa rútime, je čisté peklo. Zastavme to, kým je čas."
"Potrebujeme novú spoločenskú zmluvu. Takto sa ďalej nedá pokračovať. Inak davové šialenstvo, ľudská hlúposť a zákernosť manipulátorov zničia Slovensko, zvalcujú porozumenie, umlčia rozvahu a udusia múdrosť. V spore o to, kam sme sa dostali, niet... Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová