Judita Laššáková: Politici majú ľudí spájať, nie zámerne rozoštvávať a stavať proti sebe
03 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Protesty Slovákov pred parlamentom a prezidentským palácom kritizoval poslanec Juraj Šeliga. Pred vstupom do politiky sám organizoval protivládne protesty. Keď má teplé miestečko v parlamente, je odrazu proti. Asi preto, lebo hnev ľudí je namierený i proti jeho práci.


Osočovanie a odsudzovanie protestujúcich ľudí sa nepáči ani právničke Judite Laššákovej. Zareagovala na to v statuse. Vyzýva Slovákov, aby sa zjednotili a aby im niekto ako „pán“ Šeliga, ale ani nikto iný neodňal ich práva. Šeliga sa totiž rovnako ako Igor Matovič a jemu podobní zaradil do šíku tých, ktorí po voľbách prehodili kabáty. Odrazu to, čo kedysi sami vo veľkom podporovali, ešte mohutnejšie a s plnou vážnosťou odmietajú.
Nespokojnosť občanov so súčasnou mocou našla vyjadrenie vo zvýšenej miere protestov

Judita Laššáková hneď na úvod statusu uvádza, že keď pred dvomi rokmi napísala, že zdieľa názor, podľa ktorého „každá demonštrácia diktatúru oslabuje a demokraciu posilňuje“, niektorí jej vyčítali, že to nedáva logiku. „Už roky sa snažím primäť ľudí k tomu, aby sa viac zaujímali o svoje okolie a volili svojich zástupcov s rozumom,“ píše právnička. Sebakriticky uznáva, že veľa toho nedosiahla. Lepšie povedané, ľudia ju začali vnímať až teraz. „Za to patrí veľká vďaka súčasnému personálnemu substrátu parlamentu a vlády a vlastne väčšiny ústavných orgánov vôbec.

Právnička Laššáková: Koho chránia novinári, keď doslova obhajujú len jednu stranu?
Počas ostatných dvoch protestoch nespokojných Slovákov pred parlamentom a prezidentským palácom sa hnev ľudí obrátil i proti zástupcom médií. Dostali sa do nemilosti za to, ako „objektívne“ informujú o vakcínach, protestoch ľudí na hraniciach, ale... Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Jozef Uhlarik


Permanentným porušovaním ústavy a neschopnosťou dokazujú, že som pred rokmi predsa len mala pravdu,“ konštatuje s istou úľavou Laššáková. Podľa nej nespokojnosť občanov so súčasnou mocou našla vyjadrenie vo zvýšenej miere protestov.

„Tvrdenie, že ‘niekto nemá právo protestovať’, patrí do kategórie hlbokého nepochopenia ľudských práv. Ak zaznievajú z úst tých, ktorí sa do svojich pozícií dostali vďaka protestom, môže a aj by sa mali označovať ako farizejstvo a pokrytectvo,“ pridáva uznávaná právnička.
Šeligovi uniká, že nie Kovařík, ale súčasná vládna koalícia vyvolala hnev občanov

„Juraj Šeliga, ktorý sa neštítil a nehanbil zostať v krčme po mimoriadnej záverečnej hodine, zavedenie ktorej sám súhlasne podporoval (asi len pre ‘skupinku ľudí’, ale nie pre ‘občanov’), sa vo svojom facebookovom statuse rozpísal o tom, ako si žiada predvolať policajného prezidenta pred výbor na obranu a bezpečnosť. Jeho status je plný dezinformácií a poloprávd, apelujúci na ‘občanov’, ktorých ‘skupinka ľudí’ obmedzila v každodennom živote,“ píše ďalej Laššáková.

Pripomína, že Šeligovi zrejme uniká, že nie policajný prezident Peter Kovařík spôsobil hnev nemalej časti občanov Slovenska. Naopak, ľudia sa oprávnene hnevajú na garnitúru, ktorej je aj pán poslanec Šeliga údajne slušného Slovenska popredným predstaviteľom. Laššáková vo svojom statuse priznáva, že ju status Šeligu až tak veľmi nezaráža, lebo on sa vyfarbil už veľmi dávno.

Keby sa ľudia spojili, populisti by nemohli presadzovať povinné očkovanie, tvrdí Laššáková
Príkladom liahne populistických politikov je podľa Laššákovej Progresívne Slovensko. "Vakcinačná kampaň, ktorú pretláčajú mainstreamové médiá, našla v tejto strane dokonalého zástancu," píše. "Namiesto toho, aby sprostredkovávali dialóg medzi... Čítať ďalej
01 | 08 | 2021 | Gabriela Fedičová

Je iba na nás, či sa necháme ďalej polarizovať politikmi alebo sme schopní sa spojiť

Prevažná časť komentujúcich sa totiž stavia k jeho postu priaznivo a kritizuje občanov, ktorí svoju nevôľu s vedením štátu vyjadrujú formou demonštrácie. „Najväčší politický anti-hrdina Robert Kaliňák v pozícii ministra vnútra nikdy nedovolil použiť na demonštrantov vodné delá, zato Daniel Lipšic, keď zastával rovnakú funkciu, nechal ľudí v zime postriekať vodu. Rovnako to už zvládol aj súčasný minister vnútra Mikulec, ďalší reprezentant vlády ‘zmeny, slobody a demokracie’. Práva, ktoré okrem ústavy garantujú občanom aj medzinárodné dokumenty, patria všetkým občanom. Toto by mal vedieť každý občan vážiaci si ľudské práva a občianske slobody. Pretože tie práva patria každej ľudskej bytosti. Prečo sa k tejto téme takýmto spôsobom postavil niekto, kto sám pomáhal organizovať protesty?“ pýta sa právnička mysliac tým na samotného Šeligu.



„Politik, respektíve slovenský pokus o politika sa väčšinou snaží o znovuzvolenie. Takému jedincovi stačí, aby mal vybudovaný určitý fanklub, ktorý mu v čase volieb odovzdá svoj hlas a tým mu zabezpečí flek v poslaneckej lavici. Nie služba občanom, nie vytváranie podmienok v štáte, kde bude ‘sveta žiť’ každému, kto tu žije, ale permanentné rozoštvávanie občanov, ktorého výsledkom bude nie spokojný občan, ale spokojný a znovuzvolený poslanec,“ píše Laššáková, ktorá na záver dodáva:

Iná forma segregácie, pošliapavania ľudskej dôstojnosti a občianskych slobôd tu doslova prekvitá, tvrdí Laššáková
Delenie ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných sa rozmáha v celej Európe ako mor. Podľa právničky Judity Laššákovej sa takéto niečo podobá tomu, čo robili nacisti, ktorí tiež delili ľudí na čistú rasu a tých druhých, v ich prípade Židov. Kam teda... Čítať ďalej
27 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Chápem obe strany. Chápem protestujúcich a chápem aj tých, ktorým tieto protesty znepríjemnili život. Čo však nechápem, je rozoštvávanie a zámerné stavanie občanov proti sebe. Ľudia sa majú spájať a spájať v záujme dosahovania cieľov a presadzovania princípov. Je iba na nás, či sa necháme ďalej polarizovať politikmi alebo sme schopní spojiť sa v záujme princípu zaručujúcemu všetkým právo, ktoré síce možno dnes využívať a využiť nechceme, ale aj napriek tomu sa zjednotíme a spoločne zabojujeme. Zjednotíme sa preto, aby v budúcnosti nebolo toto právo odobrané nikomu, a teda ani nám. Teraz a ani nikdy v budúcnosti.“

Šeliga chce predvolať Kovaříka na výbor pre obranu a bezpečnosť, lebo policajti málo stĺkli demonštrantov
02 | 08 | 2021 | Aneta Leitmanová