Dilema v koalícii. Podporí Sme rodina aj OĽaNO Mikulca alebo sa kvôli nemu začne koalícia rozpadať?
02 | 08 | 2021 I Jozef Uhlarik

Dovolenkové obdobie a ukončenie protestov priniesli na politickú scénu relatívny pokoj. Naozaj iba relatívny. Čaká sa totiž na to, ako dopadne súboj o hlavu ministra vnútra Romana Mikulca. Tú totiž najnovšie žiada aj koaličné Sme rodina.


„Vojna“ v policajných zložkách, zbabraná akcia pri zadržiavaní dôležitých svedkov a ďalšie menšie či väčšie „prehrešky“ robia z osoby Romana Mikulca nežiadúcu personu. K opozícii sa však pridáva aj koaličné hnutie Sme rodina. Mikulcovi vyčíta nevyjasnenú situáciu okolo exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Podľa portálu parlamentnelisty.sk by pre koalíciu bolo výhodnejšie, keby sa ministra vnútra Mikulca „zbavila”. Na jeho miesto by mal zasadnúť človek bez minulosti v bezpečnostných zložkách.
Mikulec nezvláda výkon funkcie a na ministerstve má chaos

Práve toto si myslí politológ Radoslav Štefančík z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Dôvodom je najmä fakt, že konflikt v rámci silových zložiek sa zdá byť neudržateľný a minister vnútra je pri ňom bezmocný. Polícia si pod jeho vedením a tiež vedením policajného prezidenta Petra Kovaříka navyše nevie dať rady ani s vulgárnymi protestujúcimi. Premiér Eduard Heger by mal podľa Štefančíka viac udrieť po stole a trvať na podpore pre Mikulca. Lenže s jeho pôsobením na pozícii ministra vnútra vyjadrujú v poslednom čase najväčšiu nespokojnosť najmä niektorí predstavitelia hnutia Sme rodina. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak uviedol, že Mikulec nezvláda výkon funkcie a na ministerstve má chaos.

Kovařík a Mikulec priznali, že sú na strane zločinu. Musia skončiť nie len vo funkcii, ale aj v base
Keď dal šéf polície Peter Kovařík stopnúť zásah proti vypovedajúcim kajúcnikom, obvinený ušiel policajnej jednotke priamo pred očami. Akcia však bola zastavená, ako sám Kovařík uviedol, na základe pokynov ministra vnútra Romana Mikulca. Obaja sa... Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Tibor Sipos


Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský, brat väzobne stíhaného Vladimíra, sa nechal počuť, že Mikulec by mal z funkcie odstúpiť. Štefančík si myslí, že motív predstaviteľov Sme rodina je jednoznačný. „Ich postoj je založený na požiadavke rozlišovať medzi našimi ľuďmi bývalej vládnej koalície a našimi ľuďmi Sme rodiny“. Požiadavku na odchod ministra Mikulca je možné evidovať od momentu, ako bol nominant hnutia Sme rodina a exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský uväznený. Otázne teda bude, či predseda vlády a hnutie OĽaNO hnutiu Sme rodina ustúpia alebo sa za svojho ministra jednoznačnejšie postavia. Predseda vlády Heger vyjadril minulý týždeň Mikulcovi podporu.

Mikulec sa priznal. V kauze zmarenia zadržania kajúcnikov policajný prezident konal na jeho žiadosť
Žiadne rozviazané ruky a už vôbec nie padni, komu padni. Minister Mikulec priznal, že policajný prezident Kovařík konal na jeho žiadosť, keď došlo k zmareniu akcie zadržania kajúcnikov, ktorí v medializovaných kauzách majú krivo... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Peter Sulek

Kollár síce môže vyskakovať, ale uvedomuje si svoje mantinely

Podľa Štefančíka premiér vystupuje presne tak, ako si to Igor Matovič želal. „Heger by bol možno dobrým štátnym úradníkom, ale na pozícii predsedu vlády je ako destilovaná voda, bez chuti a zápachu. Jeho problémom je, že vo svojej pozícii nie je svojprávny, jeho rozhodnutia musia byť v súlade s uvažovaním Matoviča. Súčasný premiér by možno aj chcel byť razantnejší, najskôr si však musí vypýtať povolenie od predsedu OĽaNO, no tomu sa do konfliktu s Borisom Kollárom nechce. Doteraz ho totiž mal za najvernejšieho spojenca,“ vysvetľuje Štefančík. Dodáva, že nemožno vylúčiť ani doslova šialenú hypotézu.

Okrem 100-tisíc zobral Mikulec ďalších 15-tisíc. Je z toho aj písomný záznam, šokuje Michelko (VIDEO)
Situácia okolo ministra vnútra Romana Mikulca sa čím ďalej tým viac mení v jeho neprospech. Informácie, ktoré vyplávali na povrch o jeho údajnom prijatí úplatku vo výške 100-tisíc korún síce popiera, Roman Michelko má ale na neho ďalšiu informáciu... Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


„Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár ‘poškuľuje’ po spoločnej vláde so stranami Smer-SD a Hlas-SD. Vo vláde s lídrami Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim by však podľa neho nemal taký ‘vydieračský potenciál’, ako má dnes, a zrejme by v nej ťahal za kratší koniec,“ konštatuje Štefančík.

Podľa neho by mala však Boris Kollár istotu, že mu Smer s Hlasom nepozatvárajú jeho nominantov. Vláda so Smerom by však pre jeho hnutie znamenala istú „politickú smrť“. Vládu so Smerom totiž doteraz neprežila žiadna strana, takže by to zrejme zlikvidovalo aj Kollárovu Sme rodina,“ uvádza na záver politológ Radoslav Štefančík. Boris Kollár síce môže v Hegerovej vláde „vyskakovať“, ale práve predstava, že by nasledujúce volebné obdobie mohlo byť jeho posledné, mu podľa politológa stanovuje určité mantinely.

Mikulec s Kovaříkom hrubým spôsobom zasahujú do vyšetrovania, šokuje poslanec Pčolinský
Situácia okolo šéfky vyšetrovateľov špeciálneho tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) sa zamotáva. Spôsobil to svojím vyjadrením najmä policajný prezident Peter Kovařík, ktorého, a nielen jeho, za to skritizoval v statuse Peter... Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik