Ukrajina je oprávneným dedičom historickej Kyjevskej Rusi a „vzdialení príbuzní“, ako je Rusko, by to o sebe tvrdiť nemali
31 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že „vzdialení príbuzní“, ako napríklad Moskva, by sa nemali pokúšať nárokovať si históriu Kyjevskej Rusi, informuje portál RT.


Zelenskyj svoje postoj odhalil pri 1033. výročí krstu Kyjevskej Rusi, keď Vladimír Veľký konvertoval na kresťanstvo. Táto spoločnosť bola voľnou federáciou národov v súčasnej Ukrajine, Bielorusku a Rusku. Všetky boli zjednotené pod monarchiou Rurikovcov.

"Toto nie je súčasťou našej histórie. Toto je naša história. Nepotrebujeme to dokazovať historickými pojednaniami, dielami, článkami. Pretože naše dôkazy nie sú na papieri, ale v kove a kameni. Nie v mýtoch a legendách, ale v našich mestách a uliciach,“ uviedol Zelenskyj.

"Kyjevská Rus je matkou našej histórie. 24 regiónov Ukrajiny a polostrova Krym sú jej deti. Oni sú právom jej dediči. Jej bratranci a veľmi vzdialení príbuzní nemôžu zasahovať do jej dedičstva,“ pokračoval.

Ruská flotila a lietadlá previedli svoje vojenské skúsenosti počas Dňa námorníctva v Petrohrade (VIDEO)
V Petrohrade sa konala každoročná prehliadka Dňa námorníctva, na ktorej sa zúčastnili desiatky vojnových lodí a lietadiel, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


Zelenského vyhlásenie prichádza dva týždne potom, čo Putin publikoval článok s názvom „O historickej jednote Rusov a Ukrajincov“, v ktorom naznačil, že tieto dva národy sú rovnaké a ide o „jeden ľud“. Prezident tiež uviedol, že Ukrajina je v súčasnej podobe úplne myšlienkou sovietskej éry, ktorá bola do značnej miery vytvorená na úkor pôvodných ruských území.

V nadväznosti na tento článok ukázal prieskum kyjevskej mimovládnej organizácie Rating Group, že 41% Ukrajincov súhlasí s Putinom, že Rusi a Ukrajinci sú rovnakí ľudia. Až 55% s tým nesúhlasí. Na východe, bližšie k hraniciam s Ruskom, bol počet tých, ktorí súhlasili, oveľa vyšší, a to 65%.

„Prevažná časť“ pandémie v Spojenom kráľovstve skončí do októbra, tvrdí britský epidemiológ
Epidemiológ Neil Ferguson tvrdí, že „prevažná časť“ pandémie v Spojenom kráľovstve môže skončiť do konca októbra. Poznamenal tiež, že vysoká miera zaočkovanosti výrazne znížila počet hospitalizovaných a úmrtí v krajine, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Lukáš Leca