Na dosiahnutie konsenzu o očkovaní chýba politická osobnosť, tvrdí Hrabko
31 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Na Slovensku chýba politická osobnosť, ktorá by vedela dosiahnuť základný konsenzus koalície a aspoň časti opozičných strán o otázkach očkovania proti ochoreniu Covid-19. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.


„Vecná informačná kampaň nie je a zodpovedná je za to vládna koalícia, nie opozícia,“ poznamenal. Očkovanie na Slovensku podľa neho od začiatku sprevádzali problémy, bolo veľa zmätkov a chaosu, a napokon sa nepodarilo zabrániť ani nežiadúcej politizácii témy. „S vakcináciou to začali zle a naprávať to je veľmi ťažké,“ uviedol. Pripomína, že to bude ale vláda, ktorá sa bude musieť postaviť tretej vlne pandémie.

Hrabko sa stotožnil s názorom predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), že polícia nedostatočne zvládla protesty počas rokovania Národnej rady SR. „Mala zasiahnuť skôr a možno by neprišlo ani k tým potýčkam,“ skonštatoval. Očakáva, že po rozhodnutí Ústavného súdu SR, ktorý neumožnil referendum o predčasných voľbách, sa aktivity skupín kriticky naladených voči vláde budú viac prenášať do rôznych pouličných protestov.

Ďateľ: So zbieraním dôkazov o zločinoch OĽaNO je potrebné začať už teraz
Peter Tóth sa vážne zamýšľa nad tým, či zločineckú organizáciu OĽaNO v budúcnosti bude možné stíhať. Vymenúva skutky, ktoré by mohli k takémuto výsledku viesť. „Počet komplicov najbohatšieho bezdomovca z Trnavy je taký úzky, že je vysoká miera... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Petra Demková


Úrad verejného zdravotníctva SR bude môcť pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti Covid-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala.

Hrabko samotnú legislatívnu zmenu nepovažuje za diskriminačnú. Upozorňuje, že v mimoriadnej situácii je štát už od začiatku pandémie a s tým súvisia aj mimoriadne opatrenia. Novela zákona však podľa neho vytvára rámec pre opatrenia, ktoré môžu byť potenciálne diskriminačné.

„Opatrenie bude v poriadku, ak sa zároveň umožní rovnaký prístup aj ľuďom, ktorí sa nemôžu alebo nechcú dať zaočkovať. Samozrejme, za podmienky, že sa preukážu testom alebo potvrdením o prekonaní covid-19,“ zhrnul Hrabko. Upozornil, že novela ešte viac posilňuje právomoci hlavného hygienika.

Sľuboval, no stále mlčí: Matovič dodnes neprezradil, o koľko sa môžu zaočkovaní v lotérii obohatiť
Očkovacia lotéria so sebou nesie vlnu nevôle a pre súťažiacich zaočkovaných aj nádej, že vyhrajú. Háčik je už len v tom, že nevedia koľko. Matovič totiž stále mlčí, píšu Topky. Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Tibor Sipos