Žilinka zatiaľ nepodal návrh na disciplinárne konanie voči D. Lipšicovi
30 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zatiaľ nepodal návrh na disciplinárne konanie voči špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi za jeho vyjadrenie pre médiá k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) o vznesení obvinenia voči svedkom vo viacerých kauzách.


"Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vo veci koná, podrobnosti jeho postupu zatiaľ konkretizovať nebudeme," uviedla pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Žilinka v stredu (28. 7.) kritizoval Lipšica za jeho vyjadrenia k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia voči svedkom v kauze Očistec. Podľa Žilinku bezprecedentne postupoval v rozpore so zákonným princípom zdržanlivosti prokurátora a spôsobom, ktorý neprispieva k zvyšovaniu dôveryhodnosti prokuratúry. Ako zdôraznil, princíp zdržanlivosti platí pre všetkých prokurátorov. Myslí si, že Lipšic zabudol, že už nie je advokátom, ale špeciálnym prokurátorom.

Lipšic reagoval, že relevantné podozrenia týkajúce sa integrity vedených trestných stíhaní je potrebné preveriť. "Malo by sa tak však diať len zákonným spôsobom a bez toho, aby bola verejnosť zavádzaná nepravdivými informáciami, čo sa malo diať v tomto prípade," poznamenal na sociálnej sieti. Tvrdí, že v médiách boli opakovane zverejňované nepravdivé informácie, a preto považoval za povinnosť sa vyšetrovateľov a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí sú činní v týchto veciach, zastať.

Treba urobiť poriadky so šéfom špeciálnej prokuratúry. Už včera bolo neskoro! Myslí si Laššáková
Osoba Daniela Lipšica bola tŕňom v oku mnohým už pri jeho kandidatúre na post špeciálneho prokurátora. A ako sa ukazuje, celkom oprávnene. Odhliadnuc od jeho podmienečného odsúdenia či „zvláštnej“ minulosti, ktorú spomínal najmä Štefan Harabin, tak... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik