Ťažký jadrový hlbinný krížnik, ponorka Jaseň - M, v najbližších hodinách vypláva (video)
30 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Kazaň predstavuje štvrtú generáciu ruských jadrových ponoriek. Je súčasťou projektu Jaseň - M a práve nastupuje do služby. Západní experti ju už stihli označiť za najnebezpečnejšiu v celom ruskom námorníctve a za jednu z najozbrojenejších ponoriek na svete. Neexistuje žiadna iná ponorka s takým spektrom najnovších zbraní ako sú nadzvukové rakety Onix, torpéda s vlastným navádzaním, inteligentné míny a najnovší systém rádioelektronického boja.


"Okrem toho je Kazaň prvou ponorkou v ruskom námorníctve, ktorá nebola postavená z dvoch trupov (vnútorného a vonkajšieho) ako jej predchodkyne, ale z jedného trupu." Pripomína web navyrecognition.com.
Ako na bežiacom páse

Podľa informácií agentúry TASS z lodenice Sevmaš v Severodvinsku (súčasť United Shipbuilding Corporation) 30. júla technicky extrémne vyspelý podhladinový krížnik, poháňaný  jadrovou energiou vypláva z lodenice. Sevmaš v súčasnosti dokončuje prípravy na spustenie sesterskej ponorky Krasnojarsk. O bojovej pripravenosti najnovšej ponorky, poháňanej jadrovou energiou, bude čoskoro informovaný veliteľ ruského námorníctva.


Sedem titanov

V súčasnosti je v lodenici Sevmash až sedem ponoriek Projektu 885M v rôznych fázach ich stavby. Jadrová ponorka Kazaň bola 7. mája odovzdaná ruskému námorníctvu. Ponorky projektu 885/885M sú vyzbrojené riadenými strelami Kalibr-PL a Onix ako základnými údernými zbraňami.
Znížená zvuková stopa

Trieda Jaseň - M je vylepšenou verziou jadrovej útočnej ponorky Jaseň s pokročilou konštrukciou, ktorá zvyšuje jej schopnosť detekovať nepriateľské plavidlá v oveľa vyššej rýchlosti, ako boli schopné jej predchodcovia. Pre loď bol vyvinutý nový napájací zdroj a systémy akustickej obrany, aby sa znížil hlukový podpis a zvýšila sa jej "stealth" schopnosť. Loď má optimalizovaný tvar trupu, vylepšené elektronické bojové a automatizačné systémy, ďalšie dve silá s vertikálnym vypúšťacím systémom. Jej pohonný systém s  prúdovým výtlakom vody umožňuje tichú prevádzku aj pri vysokej rýchlosti.

(Medzititulky red. HD.)

Raketová výzbroj najnovších ruských ponoriek z nich robí zbrane globálneho ničenia
Jediná salva z jedinej ponorky. A polovica ktoréhokoľvek kontinentu sa stane na desaťročia neobývateľnou. Najmodernejšie ponorky ruského námorníctva dostali do výbavy to najničivejšie, čo Rusko vytvorilo v oblasti nadzvukových jadrových riadených... Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Ivan Brožík