Poznáme znenie mailu zamestnanca Remišovej ministerstva! Ten jej pri odchode poriadne naložil.
30 | 07 | 2021 I Petra Demková

Stránka Nekŕmte nás odpadom, ako už neraz, zverejnila zákulisné informácie. Tentokrát ide o e-mail zamestnanca, ktorý odchádza z Remišovej ministerstva. Ten je znechutený jej neschopnosťou. E-mail vraj rozposlal na celé ministerstvo! Máme jeho znenie.


„Od Vás: Dnes u nás na Remišovej ministerstve končí náš super kolega. Ten rozposlal všetkým kolegom e-mail. Prosím zverejnite ho, nech verejnosť vie, aký diletanti dnes riadia miliardy z Európskej únie,“ uvádza do deja administrátor stránky Nekŕmte nás odpadom.

Znenie e-mailu ponúkame v plnom znení.

Milí kolegovia,

dnešný deň je mojím posledným dňom na MIRRI pod súčasným vedením, čo ma teda dosť štve, keďže ma táto práca bavila a za krátku dobu sa mi podarilo posunúť výstupy CKO a sekcie OP Slovensko na vyššiu úroveň. Nechávam tu veľa rozpracovaných úloh a kolegov, s ktorými sa mi veľmi dobre spolupracovalo a ktorí sú momentálne v šoku z tohto vlastného gólu vedenia.

Občania si museli zaplatiť za diskusiu s premiérom Hegerom. Síce „len“ dve eurá, ale aj tak... absurdné!
Tak toto tu v celej histórii Slovenska ešte nebolo. Premiér sa síce rozhodol, že bude diskutovať s ľuďmi, ale len s tými, ktorí si za to zaplatia! O tejto absurdite informuje v statuse facebookový profi Nekŕmte nás odpadom, ktorému napísala... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Nedodržiava sa organizačný poriadok

Mojim hriechom asi bolo to, že som sa ozval v otázke nedodržiavania organizačného poriadku MIRRI („oficiálna verzia“ hovorí o tom, že sa vedeniu nepáčili niektoré príspevky na mojom súkromnom FB účte). Spochybnil som totiž, že generálna riaditeľka sekcie financovania fondov môže dávať pokyny zamestnancom iných sekcií.

Bavíme sa o údajnom poverení pani Zubriczkej k manažovaniu všetkých eurofondových sekcií. Písomná forma tohto poverenia samozrejme neexistuje a existovať ani nemôže, keďže by bola v priamom rozpore so zákonom o št. službe (čl. 1) a organizačným poriadkom MIRRI (čl. 2, ods. 7, čl. 4, čl. 5). Nič také ako generálny riaditeľ, ktorý okrem svojej sekcie šéfuje aj iným sekciám podľa platného org. poriadku MIRII neexistuje. Jednotlivé sekcie sú buď v priamej riadiacej pôsobnosti ministra, ŠT alebo GTSÚ, všetko osoby vymenované vládou.
Zubriczká nebola vymenovaná vládou

Pani Zubriczká vládou vymenovaná nebola a nemá žiadnu legitimitu na vykonávanie práv nad rámec jej právomocí ako GR sekcie financovania fondov (čl. 37 - 40). Organizačný poriadok v čl. 5, ods. 2 f) vymenúva oblasti, v ktorých môže minister poveriť inú osobu zastupovaním, riadením a rozhodovaním, ale možnosť takého poverenia, ktorým šermuje p. Zubrická, tam nefiguruje. Zhrnutie: okrem podriadených zamestnancov GR sekcie financovania fondov sa pokynmi tejto GR nemusí riadiť nikto!
Znefunkčnenie komunikácie

Priamym dôsledkom uzurpovania moci zo strany p. Zubriczkej je aj porušovanie elementárnych manažérskych pravidiel:

  1. Nefungujúci komunikačný kanál medzi generálnymi riaditeľmi a ich priamym nadriadeným (minister)


Najzávažnejším manažérskym zlyhaním je to, že generálnym riaditeľom bola odoprená možnosť slobodnej komunikácie so svojim priamym nadriadeným (t.j. p. ministerkou) bez prítomnosti p. Zubriczkej, resp. bez filtrovania informácií smerom k p. ministerke a od p. ministerky touto osobou. Pani Zubriczká má vo zvyku prezentovať svoje postoje ako postoj p. ministerky, čo jej síce môžeme veriť, ale nemusíme – v tomto prípade Vám odporúčam obozretnosť a vyžiadanie si písomného stanoviska.

  1. Nerovnováha medzi kompetenciami a zodpovednosťou generálnych riaditeľov jednotlivých sekcií


Jednotlivým GR boli odobrané kompetencie nezávisle vykonávať agendu vo zverenej oblasti, pričom ale na nich zostala všetka zodpovednosť. Tým, že p. Zubriczká svoje pokyny postupuje osobne, telefonicky alebo prostredníctvom správ (SMS, whatsapp) a nie je k nim písomný záznam, nie je vystavená zodpovednosti za svoje kroky.

Draxler: Ľudia sa v týchto hodinách bavia emailom o Remišovej, uniknutým z ministerstva
Draxler na Facebooku sa smeje z Veroniky Remišovej. Opisuje akýsi email, ktorý napísal Remišovej podriadený. Ten teraz koluje medzi úradníkmi. Email sa očividne dostal už aj medzi verejnosť. V ňom podriadený bábkoherečky vraj opisuje jej... Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Petra Demková

Generálni riaditelia nemôžu motivovať podriadených


  1. Sekcie nemôžu vykonávať vlastnú personálnu politiku


GR nemajú právomoc slobodne si vyberať spomedzi uchádzačov o zamestnanie. Na uchádzačov o zamestnanie sú kladené nároky nad rámec zákona, pričom dochádza aj k lustrácii uchádzačov zo strany vedenia.

  1. Generálnym riaditeľom sa výrazne obmedzila schopnosť motivovať svojich podriadených


Tento bod je dôsledkom bodov 2 a 3. Ak GR nie sú pánmi svojej agendy a boli im odobrané kompetencie v personálnej politike, stratili najsilnejšie nástroje, ako motivovať svojich zamestnancov – dôsledkom je to, že MIRRI už opustil veľký počet kvalitných zamestnancov a veľa uchádzačov sa na úrad ani nedostalo.
Manažérske zlyhanie zo strany ministerky Remišovej


  1. Vsádzanie na jednu kartu


V tomto bode chcem poukázať na nepochopiteľné manažérske zlyhanie zo strany p. ministerky, ktorého sa ho dopúšťa tým, že v oblastiach v jej priamej riadiacej pôsobnosti sa spolieha na úsudok jedinej osoby. Pani ministerka tým seba a aj celé ministerstvo dostáva do veľmi závislej situácie. Dôsledkom je aj to, že pri rokovaniach, kde sa vyžaduje pohotovosť a dôkladná znalosť témy, pani ministerka podáva slabší výkon, než na aký má a tým oslabuje pozíciu a prestíž ministerstva.

  1. Nepoužívanie otvorenej a širšej diskusie a konštruktívnej kritiky ako pracovnej metódy


Vďaka absencii skutočnej diskusie sú pani ministerke väčšinou podsúvané len účelové informácie, čo výrazne skresľuje možnosti adekvátnej reakcie zo strany p. ministerky. Pani ministerka napr. ešte donedávna žila v predstave, že implementácia nového obdobia sa začne po prijatí EÚ legislatívy...

Marcinková: Remišová urobila z predsedníctva strany Za ľudí zastupiteľstvo Fekišoviec.
„Je to veľmi smutný prerod političky, ktorá svoju kariéru stavala na slušnosti a transparentnosti v politike. Za takéto vedenie by sa nemuseli hanbiť ani diktátorské režimy,“ napísala o Remišovej Marcinková. Čítať ďalej
30 | 07 | 2021 | Petra Demková

Vyzývam pani ministerku

Dospel som k záveru, že sa takto nedá fungovať ďalej a touto cestou vyzývam pani ministerku, aby zvážila zotrvanie p. Zubriczkej na našom ministerstve. Ak sa tak nestane, vyzývam všetkých zamestnancov MIRRI, a to najmä generálnych riaditeľov sekcií, k neakceptovaniu pokynov pani Zubriczkej. Autorita pani Zubriczkej stojí a padá na akceptácii pozície, ktorá nemá oporu v organizačnej štruktúre MIRRI.

O škodách, ktoré doterajší stav spôsobil som už informoval predsedu vlády SR, niektoré z nich sa našťastie budú dať zvrátiť.

Napriek tomuto všetkému som rád, že som mal možnosť pôsobiť na tomto ministerstve. Spoznal som tu veľa šikovných ľudí, osobnosti s obrovským potenciálom. Držte sa kolegovia, robíte skvelú prácu, a verím, že toto obdobie demotivácie bude len prechodné a čoskoro sa tu v slobodnejšej a profesionálnejšej atmosfére znovu stretneme. Moje postavenie mimo štátnu službu mi dáva silnejšie zbrane ako sa k tomu dopracovať.

PS – Pre správnosť uvádzam, že som nebol vyhodený, ale vypršala mi zmluva. K tomu je ale nutné doplniť, že vedenie MIRRI už niekoľko mesiacov nekoná vo vyhlásených VK na sekcii OP Slovensko a ignoruje žiadosť o vyhlásenie nového VK.

V. Remišová: Mimoriadny snem strany Za ľudí nebude, rozhodlo predsedníctvo
Predsedníctvo koaličnej strany Za ľudí nezvolá mimoriadny snem, ktorý navrhovali nespokojní členovia z frakcie Márie Kolíkovej. Po hlasovaní o tom informovala predsedníčka strany Veronika Remišová. Podpredsedníčka strany Kolíková, ktorej frakcia... Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | TASR