Do Lipšica sa pustili už aj advokáti. Svojimi vyjadreniami môže ovplyvňovať prebiehajúce vyšetrovania
30 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Po kritike generálneho prokurátora Žilinku, verejnú výzvu špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi zasiela aj Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) a advokát Martin Ribár. Mediálne vyjadrenia špeciálneho prokurátora Lipšica sú podľa nich spôsobilé ovplyvňovať prebiehajúce vyšetrovania právoplatne neskončených vecí. 


Po výzve generálneho prokurátora Maroša Žilinku sa ozvala aj Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ) spoločne s JUDr. Martinom Ribárom. V tlačovej správe vyzvali špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, aby upustil od mediálnych vyjadrení o „živých“ právoplatne neskončených prípadoch.

Výzvu posielajú aj vláde SR. Žiadajú, aby vláda v súlade s judikatúrou ESĽP predložila do Národnej rady SR návrh legislatívnych zmien. Tie majú zabezpečiť vytvorenie nezávislého orgánu vyšetrujúceho trestnú činnosť príslušníkov PZ SR.“

Prečo vymazal Lipšic po 10 minútach komentár istej pani Zuzany? Povedala pravdu?
Zuzana Kalmanová adresovala Danielovi Lipšicovi komentár pod jeho príspevkom na Facebooku. Išlo o príspevok, v ktorom Lipšic odpovedal generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Tam sám o sebe hovoril ako o etalóne morálky a nezastaviteľnom... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Petra Demková

Nejde o prvé pochybenie Daniela Lipšica

Lipšica, aby upustil od mediálnych vyjadrení v živých právoplatne neskončených prípadoch, IAPŠ nevyzýva prvýkrát!

Podľa IAPŠ už v minulosti v článku pre Denník N dňa 25.05.2021 s názvom "Ideme stále vyššie“ uviedol nepravdivé, lživé a zavádzajúce tvrdenia k prípadu JUDr. Martina Ribára. Prípad je stále „živou,“ právoplatne neskončenou vecou. Okrem iného, v článku Lipšic uviedol: „K živým prípadom, ktoré sú alebo nie sú vo vyšetrovaní, sa nebudem vyjadrovať," píše sa v tlačovej správe.

Lipšic mudroval pre Aktuality. Žilinka reaguje na Lipšica veľmi ostrým statusom!
Bývalý politik Daniel Lipšic, momentálne šéf špeciálnej prokuratúry, sa vyjadril k uzneseniu Inšpekcie MV. Na jeho vyjadrovanie do médií zareagoval veľmi ostro a verejne generálny prokurátor Maroš Žilinka! Čítať ďalej
28 | 07 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Mediálne vyjadrenia Daniela Lipšica sú spôsobilé ovplyvňovať prebiehajúce vyšetrovania

"Mediálne vyjadrenia Daniela Lipšica, sú spôsobilé ovplyvňovať prebiehajúce vyšetrovania právoplatne neskončených vecí verejne prezentovanými právnymi názormi špeciálneho prokurátora." Uvádza sa v texte od IAPŠ. Uvedené je tiež značne spôsobilé polarizovať spoločnosť, spochybňovať a ovplyvňovať okrem iných trestných konaní aj prebiehajúce vyšetrovanie ÚIS vo veci podozrenia z manipulovania vyšetrovaní viacerých trestných konaní.
IAPŠ vznikla, aby poukázala na negatívne trendy v celej justičnej sfére

Z tlačovej správy určenej pre médiá vyplýva, že IAPŠ vznikla, aby poukázala na negatívne trendy v celej justičnej sfére. Výzvu pre Daniela Lipšica zverejnili potom, ako generálny prokurátor Maroš Žilinka vyzval Daniela Lipšica na princíp zdržanlivosti, ktorý platí pre všetkých prokurátorov.

Lipšic sa podľa Žilinku v médiách vyjadril k uzneseniu Úradu inšpekčnej služby o vznesení obvinenia k veci, v ktorej Úrad špeciálnej prokuratúry nevykonáva dozor. Špekulatívne polemizoval s jednotlivými dôkazmi neprípustným spôsobom. Navyše verejne prezentoval svoje subjektívne názory vo veci, ktorá nie je právoplatne skončená. Ako generálny prokurátor SR upozornil Lipšica, že nebude podobné prešľapy tolerovať.

Lipšic reaguje na Žilinku: Sú chvíle, kedy sa nesmie mlčať
Generálny prokurátor Žilinka verejne "zvozil" Daniela Lipšica za jeho vyjadrenia pre médiá. V nich sa D. Lipšic verejne vyjadroval ku kauzám, ktoré nedozoruje. Lipšic svoje konanie stavia do polohy hrdinstva. „Bol som tak vychovaný svojimi rodičmi,... Čítať ďalej
29 | 07 | 2021 | Petra Demková