Pacienti pozor: ŠÚKL sťahuje z trhu liek Irbesartan. Liečbu však odporúča neprerušovať!
28 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Štátny ústav pre kontrolu liečiv nenarobil Slovákom problémy iba s ruskou neregistrovanou vakcínou Sputnik V, ale najnovšie aj s liekom Irbesartan, ktorý pre problémy sťahuje z trhu. Slúži pre ľudí s vysokým tlakom a tých, ktorí si liečia obličky.


Štátny ústav pre kontrolu liečiv stiahol z trhu lieky Irbesartan Zentiva a Irbesartan Hydrochlorothiazide Zentiva z dôvodu prítomnosti azidovej nečistoty v účinnej látke nad povolený limit. Ako informuje portál cas.sk, predmetné šarže sa sťahujú z distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení.
Stiahnutie z trhu má len preventívny charakter a ochraňuje bezpečnosť a zdravie pacienta

Štátny ústav stiahol z trhu Irbesartan Hydrochlorothiazide Zentiva 300 mg/12,5 mg filmom obalené tablety (tbl flm 28x300 mg/12,5 mg (blis.PVC/PVDC/Al)), č. šarže: 0R821, Irbesartan Zentiva 300 mg filmom obalené tablety (tbl flm 84x300 mg (blis.PVC/PVDC/Al)), č. šarže 0R859 a Irbesartan Zentiva 300 mg filmom obalené tablety (tbl flm 28x300 mg (blis.PVC/PVDC/Al)), č. šarží: 0R1VX, 9R917. Irbesartan Hydrochlorothiazide Zentiva sa používa na liečbu vysokého krvného tlaku (esenciálnej hypertenzie) v prípade, že liečba Irbesartanom alebo hydrochlórtiazidom podávanými samostatne neposkytuje adekvátnu kontrolu krvného tlaku. Dôvodom, prečo ŠÚKL sťahuje liek z trhu je prítomnosť azidovej nečistoty v účinnej látke nad povolený limit.

Rusi žiadajú ŠÚKL o verejné ospravedlnenie
Ruský fond priamych investícií (RFPI) žiada o ospravedlnenie. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sa má ospravedlniť za šírenie zavádzajúcich informácií o ruskej vakcíne Sputnik V, informáciu priniesol portál Felvidek. Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


Irbesartan Zentiva sa u dospelých pacientov používa na liečbu vysokého krvného tlaku (esenciálnej hypertenzie) a liečbu ochorenia obličiek u dospelých pacientov s hypertenziou a diabetom mellitus 2. typuako súčasť antihypertenzívneho liekového režimu. ŠÚKL upozorňuje, že dostupnosť liečby pre pacientov týmto rozhodnutím ohrozená nie je. Stiahnutie z trhu má podľa ústavu len preventívny charakter a ochraňuje bezpečnosť a zdravie pacienta. Navyše tým, ktorí lieky užívajú, nehrozí akútne nebezpečenstvo a liečbu nemajú prerušovať.

ŠÚKL eviduje až 5 109 hlásení vedľajších účinkov vakcinácie! Medzi nimi aj kolaps či mozgová príhoda
29 | 05 | 2021 | Tibor Sipos