Liek na COVID-19 už máme. Je to Bamlanivimab a k dispozícii je v nitrianskej nemocnici!
27 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Na koronavírus na Slovensku zomrelo doteraz 12 534 ľudí. Človeka až zamrazí pri pomyslení, že včasnou liečbou ich mohlo byť oveľa menej. Na COVID-19 dlhodobo odporúča Juraj Mesík používať Ivermectin, u našej vlády však narazil na nečakaný odpor. Keď sa naši kompetentní predsa len rozhýbali, bolo už neskoro.


Tentokrát je to ale celkom iné. Riaditeľ najväčšej pražskej nemocnice Motol Miloslav Ludvík tvrdí, čo ale nikto nevie, že v nemocniciach ležia lieky, ktoré nám v prípade príznakov COVID-19 zachránia život a tiež vylúčia zdravotné komplikácie. Informuje o tom portál nitranoviny.sk s tým, že tento liek je k dispozícii skoro v každej nemocnici v Českej republike.
Liek sa musí podať do desiatich dní od chvíle, keď ste pozitívni

Keby ich lekári podávali, úmrtnosť by podľa Ludvíka mohla klesnúť na nulu. Ide o liek Bamlanivimab a čo je potešujúce, že od 29. apríla ho k dispozícii už aj Fakultná nemocnica v Nitre. Na sklade má síce „len“ 400 ampuliek, no doteraz ho nedostal ani jeden pacient. „Liek, ktorý je naskladnený v našej Fakultnej nemocnici doteraz ešte nebol podaný žiadnemu vhodnému pacientovi, ktorého zdravotný stav by si vyžadoval a dovoľoval podanie lieku Bamlanivimab. Liek môže byť podaný ambulantne pacientom s COVID-19s ľahkým a stredne ťažkým priebehom, ktorých zdravotný stav si nevyžaduje hospitalizáciu,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec a dodala, že pri podaní lieku sa nerozlišuje medzi očkovaným a neočkovaným pacientom.

Liek na liečbu Covid existuje. Máme ho na skladoch za 13 miliónov eur
Začiatkom mája doviezli na Slovensko liek Bamlanivimab. Povolenie na podanie lieku podpísal ešte exminister zdravotníctva Marek Krajči. U seniorov a pacientov s vážnymi diagnózami by mal výrazne znížiť riziko vážneho priebehu ochorenia či úmrtia.... Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová


„Liek je určený pre pacienta s ľahkým a stredne ťažkým priebehom COVID-19, podáva sa ambulantne a nie je určený pre pacientov, ktorých zdravotný stav si vyžaduje hospitalizáciu. Pacient si nemusí pýtať, ani sa dožadovať podania lieku. O jeho podaní, respektíve vhodnosti liečby týmto liekom v plnom rozsahu rozhoduje ošetrujúci lekár,“ vysvetlila ešte hovorkyňa nemocnice. „Ak vám je cez päťdesiat a ste nakazení, vôbec sa nebojte. Liek sa musí podať do desiatich dní od chvíle, keď ste pozitívni. Takže nečakajte na nič a akonáhle ste pozitívni, choďte do nemocnice a žiadajte tento liek. Dajú vám ho,“ upozorňuje a zároveň vyzýva ľudí Miloslav Ludvík.

Nemecko nasadzuje do boja proti COVIDu-19 neoverené protilátky
Nemecká spolková vláda nakúpila 200-tisíc dávok lieku proti Sars-CoV-2, ktorý ešte nie je schválený v Európe. Dobre nie je zdokumentovaný ani jeho účinok, píše Patrick Eickemeier v denníku Der Tagesspiegel. Čítať ďalej
27 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová