Obrovské demonštrácie proti Covid pasu v Taliansku: „Draghi je ako Hitler“ (VIDEO)
26 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Na viac ako 80 miestach sa v sobotu v Taliansku konali protesty proti plánu talianskej vlády zaviesť zdravotné preukazy. Ľudia opatrenie odsúdili ako diskriminačné, informuje portál RT.




Asi 3 000 protestantov sa zhromaždilo v Ríme a 5 000 v Turíne, hlavnom meste severozápadného regiónu Piemont, zatiaľ čo menšie protesty sa konali po celej krajine, uviedli talianske médiá. Celkovo boli demonštrácie vo viac ako 80 mestách.
Zelený pass nechcú

Ľudia vyšli do ulíc, aby odsúdili plán vlády vedenej premiérom Mario Draghim zaviesť zdravotný preukaz známy ako „Zelený pass“. Dokument slúži ako dôkaz, že osoba dostala najmenej jednu dávku vakcíny Covid-19, bola testovaná na Covid-19 negatívne za posledných 48 hodín alebo sa zotavila z vírusu.

Od 6. augusta budú mať do kaviarní, reštaurácií, telocviční a na koncerty pod holým nebom povolený vstup iba držitelia Green Passu.

Desaťtisíce Francúzov vyšlo do ulíc protestovať proti pandemickým opatreniam. Polícia použila slzný plyn aj vodné delo (VIDEO)
Desaťtisíce ľudí už druhý víkend po sebe vyšli do ulíc francúzskych miest na protest proti zdravotným preukazom a povinnému očkovaniu zdravotníkov. Polícia reagovala slzným plynom, ale aj vodným delom, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | Lukáš Leca

Opatrenie sú diskriminačné

Demonštranti považujú opatrenie za diskriminačné. Niektorí pochodovali s nápismi „Draghi je ako Hitler“ a „Sloboda, už niet diktatúry“, zatiaľ čo iní niesli talianske vlajky a svetlice.

"Zelenému passu hovoríme nie, pretože vytvára občanov triedy A a B - tých, ktorí majú práva, a tých, ktorí nemajú žiadne práva," uviedol protestujúci v Ríme. "Je to proti talianskej ústave."

Putin: ruská armáda je schopná odhaliť každého protivníka, pod vodou, na zemi i vo vzduchu
Putin vo svojom príhovore vyhlásil: "ruské námorníctvo má v súčasnosti všetko potrebné na zabezpečenie ochrany našej vlasti, našich štátnych záujmov". Zdôraznil, že ruská armáda je schopná odhaliť každého protivníka – pod vodou, na zemi i vo... Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | TASR

Zúčastnili sa aj podnikatelia

Denník La Stampa informoval, že protestov sa zúčastnili aj niektorí podnikatelia. Obávali sa, že zavedenie preukazu povedie k poklesu klientely a k ohrozeniu ich obživy.

Draghi uviedol, že Zelený pass je nevyhnutný na zastavenie šírenia choroby a naštartovanie ekonomiky. Niektorí politici kritizovali sobotné protesty.

"Z počutia slov ako 'otroctvo' a 'covidský podvod' ma striasa. Podľa týchto nezodpovedných ľudí bolo 130 tisíc úmrtí možno iba imaginárnych,“ uviedla senátorka Licia Ronzulli zo stredopravej strany Forza Italia.



Washington musí prestať s "démonizáciou Číny", vyzýva Peking
Peking v pondelok vyzval vládu prezidenta Joe Bidena, aby prestala s jeho "démonizovaním" a zmenila svoju politiku voči Číne. Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR