Českom sa v noci prehnali silné búrky, výstraha platí aj v pondelok
26 | 07 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Českou republikou sa v noci na pondelok prehnali veľmi silné búrky, ktoré za sebou na mnohých miestach zanechali škody. Hasiči vyrážali k stovkám prípadov. Meteorológovia v nedeľu večer aktualizovali výstrahu a silné búrky potrápia ČR aj v pondelok. Informovala o tom webová stránka televíznej stanice Nova.


Výstraha s vysokým stupňom nebezpečenstva pred veľmi silnými búrkami začne platiť v pondelok na poludnie v častiach Juhočeského kraja, v celom Kraji Vysočina, Juhomoravskom kraji a tiež Zlínskom kraji.

Pre Prahu, Stredočeský kraj, časti Juhočeského kraja, Úsťanský kraj, Liberecký kraj, Královohradecký kraj a Pardubický kraj začne od 12.00 h platiť výstraha s nízkym stupňom nebezpečenstva. Popoludní sa varovanie rozšíri tiež na Olomoucký a Moravskosliezsky kraj. Búrky by Česko mali sužovať do noci na utorok.

Nórsko: Meteor rozsvietil nočnú oblohu nad Oslom (VIDEO)
"Nezvyčajne veľký meteor" vytvoril v noci na nedeľu na krátky okamih na oblohe na juhu Nórska pôsobivú zvukovú a svetelnú šou. Podľa odborníkov mohla časť z neho zasiahnuť i Zem - pravdepodobne neďaleko nórskeho hlavného mesta Oslo. Informovala o... Čítať ďalej
26 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje tiež pred povodňami - pre veľkú časť ČR platí povodňová bdelosť; v častiach Plzenského kraja bola vyhlásená povodňová pohotovosť.

Silné búrky sa prehnali Českom už v nedeľu a v noci na pondelok. Počas noci vyrážali napríklad hasiči Juhomoravského kraja ku 103 udalostiam. V 53 prípadoch išlo o odstraňovanie polámaných a popadaných stromov, dopĺňa spravodajský server tn.nova.cz.

V Pardubickom kraji v noci hasiči vyrazili k požiaru chatky v obci Kerhartice. Požiar podľa hasičov s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobil blesk pri búrke.

V Zlínskom kraji hasiči zasahovali celkovo deväťkrát v súvislosti s odstraňovaním popadaných stromov a odčerpávaním vody.

Desaťtisíce Francúzov vyšlo do ulíc protestovať proti pandemickým opatreniam. Polícia použila slzný plyn aj vodné delo (VIDEO)
Desaťtisíce ľudí už druhý víkend po sebe vyšli do ulíc francúzskych miest na protest proti zdravotným preukazom a povinnému očkovaniu zdravotníkov. Polícia reagovala slzným plynom, ale aj vodným delom, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | Lukáš Leca