Škandál: Stopka pri policajnom zásahu proti Matejovi Z. a Petrovi P. prišla priamo z policajného Prezídia! (VIDEO)
23 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Na Slovensku sa začínajú diať veci ako za éry Vladimíra Mečiara. A čo je ešte horšie, pomaly ale isto sa môžu používať aj jeho slová: „Skutok sa nestal! A ostatní ste gágaji, táraji a pre mňa prďúsi!“ Najhoršie na tom ale je, že toto všetko, čo sa začína diať v policajnom zbore, kryjú dvaja jeho najvyššie postavení funkcionári.


Výsledkom vojny v polícii je aj pozastavenie činnosti Diany Santusovej, vedúcej špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý prešetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov NAKA. Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec však tvrdí, že v polícii sa nič závažné nedeje a všetko ja tak, ako má byť. Prirodzene, pritakáva mu aj policajný prezident Peter Kovařík, no slová krajského prokurátora Rastislava Remetu, ktoré vo videu na sociálnej sieti zverejnila „bežná“ žena Iza Bela, ale svedčia o niečom inom.
Počas zásahu dostali policajti pokyn na jeho ukončenie

Odvolanie vedúcej špecializovaného tímu ÚIS Diany Santusovej, ktorý je tvorený vyšetrovateľmi ÚIS a vyšetrovateľmi NAKA Prezídia policajného zboru, je možné podľa dozorového krajského prokurátora Rastislava Remetu považovať za viac ako neštandardné. On sám totiž v postupe vyšetrovateľky nezistil žiadne procesné pochybenie, ktoré by odôvodňovalo prijatie príslušných opatrení.

„Odvolanie môže mať negatívny vplyv na ďalší priebeh vyšetrovania, keďže doposiaľ vyšetrovací spis má viac ako 3000 strán,“ uviedol Remeta, ktorý potvrdil, že uznesenie vyšetrovateľa špecializovaného tímu o vznesení obvinenia z 20. júla 2021 voči trom osobám bolo zákonné a odôvodnené. Policajtom sa však podarilo zadržať iba jedného, Csabu D., ktorý priznal spáchanie trestného činu, Matej Z. zo zločineckej skupiny takáčovcov a podnikateľ Peter P. ale utiekli a polícia po nich vyhlásila pátranie.

Prokurátor Remeta považuje odvolanie vedúcej tímu ÚIS za viac ako neštandardné
Bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta považuje odvolanie vedúcej špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diany Santusovej za viac ako neštandardné. Čítať ďalej
22 | 07 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


A práve útek Mateja Z. a Petra P. je to, pre čo sa v polícii vyskytol rozhorel vážny spor. Pri policajnej akcii podľa prokurátora Remetu došlo k veľmi neštandardnej situácii, keď v priebehu zásahu, po tom, čo Csaba D. bol zadržaný, došlo k príkazu, aby zásah bol zastavený, v dôsledku čoho dve osoby ušli a je po nich vyhlásené pátranie. „Vyšetrovateľka tlmočila túto skutočnosť dozorovému prokurátorovi, že zásahový tím je stiahnutý z akcie, a preto nemohli byť ďalšie dve osoby zadržané,“ povedal pre televíziu TA3 krajský prokurátor Rastislav Remeta a dodal, že tento pokyn podľa vyjadrení Santusovej mal prísť priamo z policajného Prezídia.


Nasadenia síl a prostriedkov bolo pri zásahu oprávnené

„Doposiaľ som sa nestretol s tým, aby v prebiehajúcom zásahu, kde sú v ohrození aj samotní policajti, ktorí zasahujú, bol zásah z akéhokoľvek dôvodu zastavený či prerušený. Navyše mám informácie, že oprávnenosť nasadenia síl a prostriedkov bola plne v súlade s aprobačnými oprávneniami v rámci policajného zboru,“ skonštatoval Remeta. Prokurátor Krajskej prokuratúry v stredu 21. júla vo večerných hodinách podal návrh na vzatie do väzby obvineného Csabu D., z dôvodov útekovej, kolúznej a preventívnej väzby. Csaba sa podľa Remetu priznal k trestnej činnosti, ktorá mu je kladená za vinu.

Vojna v polícii pokračuje: NAKA dáva trestné oznámenie na zásah Inšpekcie!
Dejú sa to ale čudesné veci na tom našom Slovensku. Včera príslušníci Úradu inšpekčnej služby vykonali zásah proti členom Národnej kriminálnej agentúry, ktorí dnes za to podali trestné oznámenie. Vojna v polícii teda pokračuje... Čítať ďalej
22 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik