V Poľsku začne od nového školského roku "morálna výučba" dievčat. Poliaci protestujú
21 | 07 | 2021 I Tibor Sipos
Od nového školského roka začnú v poľských školách povinne vychovávať dievčatá k morálnej čistote a cnosti. Kvôli bizarnému nariadeniu ministra školstva Przemyslawa Czarneka sa v pondelok konali protesty v rôznych poľských mestách, informujú Novinky.

Czarnek, ktorý neskôr stál aj na čele tamojšieho vojvodstva, je známy svojim intenzívnym ťažením proti sexuálnym menšinám.




Namiesto programovania a cudzích jazykov


Pri obhajobe povinnej výchovy poľských žiačok k mravnosti v liste Nasz Dziennik spolu s ďalšími predstaviteľmi ministerstva varoval, že Poľsko má čo do činenia s "nebezpečným javom", ktorý sa prejavuje "duchovnou skazenosťou žien". Tie vraj zasiahla "pýcha, márnivosť, egoizmus", a čo horšie, "v mene svojich záujmov bojujú proti objektívnemu poriadku v krajine".




"Kým nielen v susedných krajinách sa dievčatá v školách učia programovanie a cudzie jazyky, v Poľsku ich čaká náuka o morálnej čistote a počestnosti, "kritizovala rozhodnutie ministra poslankyňa Urszula Paslowská z opozičnej Poľskej ľudovej strany.


Poľsko sa stalo prvou krajinou EÚ, ktorá nakúpila turecké drony
Poľsko odsúhlasilo nákup 24 útočných bezpilotných lietadiel z Turecka. Poľsko sa stalo prvým štátom EÚ a členom NATO, ktorý podpísal takúto dohodu s Ankarou, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 05 | 2021 | Lukáš Leca



Smiešne už pred storočím, znelo na protestoch


"Mladé dievčatá hlavne na vidieku často nemajú na tampóny a vložky, nevedia nič o hrozbe nákazy HIV, a vy vyhlásite boj za ich cnosť. To snáď ani nie je pravda," odkázala Katarzyna Koczulapová, poľská sexuologička.




Czarnekovu demisiu v pondelok požadovali demonštrujúci nielen pred ministerstvom školstva vo Varšave, ale aj pred školami po celej krajine. Na mnohých zhromaždeniach pritom zaznelo, že nariadenie povinnej výučby morálne čistoty by bolo smiešne už pred sto rokmi.


Viktor Orbán: Nech rozhodnú ľudia v referende! Tlak na Maďarsko z Bruselu, ohľadom zákona na ochranu detí silnie
Premiér Maďarska Viktor Orbán zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom vyhlásil, že maďarská vláda bude iniciovať referendum. "Presne tak, ako to bolo pred piatimi rokmi, keď Brusel nútil imigrantov. Aj vtedy ich zastavila vôľa ľudu," povedal... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová