Lukašenko: Európa podnecuje vznik tretej svetovej vojny
21 | 07 | 2021 I tasr

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko obvinil v stredu krajiny Európy z toho, že podnecujú vznik tretej svetovej vojny, informovala agentúra RIA Novosti.


"Európania zameriavajú hybridnú vojnu proti nám, Rusku a dokonca Číne. Vytvárajú tak nielen ohnisko silného napätia, ale podnecujú aj tretiu svetovú vojnu," uviedol Lukašenko počas rozhovoru pre televíznu stanicu Sky News Arabia s tým, že pod slovom Európania má na mysli "pochabých politikov", nie európske národy.

Európske krajiny takto podľa Lukašenka konajú, pretože sú v koloniálnom područí USA. Vzťahy USA a krajín západnej Európy podľa neho totiž možno prirovnať k vzťahom "metropole a kolónií".

V rozhovore pre Sky News Arabia Lukašenko okrem toho znova poprel, že bieloruské úrady prinútili pristáť lietadlo spoločnosti Raynair, na ktorého palube sa nachádzal zadržaný novinár a aktivista Raman Pratasevič, na letisku v Minsku. Podľa Lukašenka totiž o tom neexistujú žiadne dôkazy.

Vzťahy Bieloruska s krajinami Západu sa zhoršili po tom, ako sa Lukašenko vlani po šiesty raz stal hlavou Bieloruska, keď vyhral prezidentské voľby, po ktorých vypukli masové protesty. Podľa Západu tieto voľby neboli spravodlivé.

K ďalšiemu zhoršeniu vzťahov prispelo aj nútené pristátie lietadla spoločnosti Ryanair v máji tohto roka. Oficiálne sa tak stalo pre nahlásenie bomby na palube, ktoré sa však ukázalo byť falošné. V lietadle sa nachádzal bieloruský novinár a aktivista Raman Pratasevič so svojou priateľkou Sofiou Sapegovou, ktorých po pristátí v Minsku zadržali. Zadržanie páru vyvolalo pobúrenie medzinárodného spoločenstva, pričom Európska únia reagovala aj uvalením rozsiahlych, nových ekonomických sankcií na Bielorusko.

Ďalší útok na Maďarsko? "Viktor Orbán je vodca postkomunistického mafiánskeho štátu," píšu americkí novinári
Podľa The Washington Post sa Orbán považuje za veľkého neliberála Európy a neustále vystupuje proti imigrácii, multikulturalizmu, feminizmu a európskej integrácii. Opakovane bol obvinený z antisemitizmu, islamofóbie, homofóbie a z prechovávania... Čítať ďalej
21 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová