Erdogan kritizuje „okupáciu“ Afganistanu Talibanom
20 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil prevzatie moci Talibanom v Afganistane za „okupáciu“, ktorú je potrebné zastaviť, informuje portál RT.


"Taliban by mal ukončiť okupáciu pôdy svojich bratov," uviedol turecký vodca v pondelok počas tlačovej konferencie. Dodal, že hnutie nemá správny prístup k svojim moslimským bratom.

Zmiernil tiež negatívnu reakciu Talibanu na turecký návrh na nasadenie ďalších vojakov na stráženie medzinárodného letiska Hamida Karzaja v Kábule. Strategická časť afganskej infraštruktúry slúži ako hlavný východiskový bod pre zahraničné jednotky sťahujúce sa z Afganistanu.

Turecko sa ponúklo, že zaistí bezpečnosť a nasadí ďalších vojakov na stráženie medzinárodného letiska Hamida Karzaja v Kábule. Túto myšlienku odsúdila vzkriesená afganská militantná skupina, ktorá ju označila za „odsúdeniahodnú“. Varovala tiež, že ak Ankara nezastaví svoju „okupáciu“, bude zodpovedná za následky.

Erdoganov hovorca skritizoval EÚ za to, že umožňuje zakázať náboženské symboly a šatky na pracovisku
Hovorca tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdogan obvinil EÚ, že je „ovplyvnená“ fašistickou minulosťou európskeho kontinentu. Uviedol to po tom, čo súdny dvor rozhodol, že zamestnávatelia môžu zakázať náboženské symboly vrátane šatiek na hlave,... Čítať ďalej
19 | 07 | 2021 | Lukáš Leca


Erdogan na pondelkovej tlačovej konferencii uviedol, že Taliban nepovedal, že nechce prítomnosť Turecka v krajine. Dodal, že Ankara a Taliban môžu rokovať o svojich nezhodách.

Taliban posilnil svoje ozbrojené sily v Afganistane počas sťahovania zahraničných vojsk z krajiny. Islamistickí bojovníci sa zmocnili niekoľkých kľúčových hraničných priechodov a obkľúčili niektoré hlavné mestá provincií. Niektorí pozorovatelia sa domnievajú, že hnutie bude schopné prevziať nad krajinou úplnú kontrolu.

Mierové rozhovory medzi skupinou a vládou podporovanou USA v Kábule, ktoré sa konali minulý víkend v Dauhe, boli nepresvedčivé, aj keď sa obe strany dohodli na pokračovaní procesu.

Američania odmietajú očkovanie, pretože „neveria“ Bidenovi a médiám, tvrdí Trump
Bývalý prezident USA Donald Trump tvrdí, že Američania odmietajú očkovanie proti Covid-19, pretože majú nedostatok dôvery v Biely dom, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 07 | 2021 | Lukáš Leca