Slováci sa na hraniciach búria, pravidlá sa však oddnes ešte sprísňujú
19 | 07 | 2021 I Tibor Sipos
Slovensko je zelené, pravidlá na hraniciach sa však napriek tomu sprísňujú. Nová, aktualizovaná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR začína platiť oddnes (19. 7.), informujú Topky.
Slováci s vyhláškou spokojní nebudú

Podľa COVID automatu sú všetky okresy na Slovensku zelené - na stupni monitoring. Vláda sa údajne obáva nového Delta variantu koronavírusu, preto sprísňuje opatrenia na hraničných prechodoch. Mnohí Slováci, ktorí cez hranice prechádzali, sa pritom búrili ešte pred aktualizovaním vyhlášky.


Ústavný súd vyhlášku pozastavil minulý týždeň v stredu. Podľa rezortu zdravotníctva mal súd pravdu a vyhlášku spolu s ÚVZ SR upravili. S výsledkom však Slováci prechádzajúci cez hranice spokojní nebudú. Výsledkom aktualizovania vyhlášky sú ešte prísnejšie pravidlá.

Klamú nás! Nikde na hraniciach nepotrebujem PCR test za 70 eur preložený do angličtiny, vraví Jaro Sušarský (VIDEO)
Doslova teror na slovenských hraniciach pri príchode na naše územie nechápe azda nikto príčetný. Porovnať so zahraničím to môžu najmä tí, ktorí sa pohybujú po cestách iných štátov Európy. Tak, ako taxikár Jaroslav Sušarský, ktorý na sociálnu sieť... Čítať ďalej
18 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Nastávajúce zmeny

Podľa aktualizovanej vyhlášky sa mení definícia plne zaočkovanej osoby. Za ňu štát pokladá osobu, ktorá je zaočkovaná druhou dávkou až po štrnástich dňoch. Po roku je považovaná za opäť nezaočkovanú. Prvá dávka vakcíny bude na hraniciach akceptovaná až po 21 dňoch.

Ak sa človek zaočkoval pred 9. júlom, bude jeho izolácia ukončená, až keď preukáže negatívny PCR test proti koronavírusu. To bude platiť 14 dní od účinnosti vyhlášky, teda sa bude vzťahovať na osoby prichádzajúce na územie SR do 2. augusta.

Slováci, ktorí odišli do zahraničia po aplikovaní prvej dávky, sa môžu do krajiny vrátiť do 19. júla bez toho, aby museli podstúpiť povinnú karanténu.

Po bonusoch či očkovacej lotérii OĽaNO preráža ďalšie dno: Poslanec Stančík vyhlásil súťaž pre zaočkovaných
19 | 07 | 2021 | Tibor Sipos