Ukrajina chce byť pre Čínu „mostom do Európy“, keďže výhliadky na vstup do NATO sú v nedohľadne
17 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský chce, aby sa Ukrajina stala pre Čínu "Mostom do Európy". Ponúkol to počas telefonického rozhovoru čínskemu vodcovi Si Ťin-pchingovi, informuje portál Breitbart.


Volodymyr Zelenskyy vyjadril nádej, že Ukrajina by sa mohla stať mostom do Európy pre čínske podnikanie, napísala ukrajinská prezidentská kancelária v oficiálnom zhrnutí telefonátu z 13. júla.

„Hlavy štátov rokovali o dôležitosti rozvoja medziľudských kontaktov medzi našimi krajinami a dohodli sa na uzavretí bezvízovej dohody medzi Ukrajinou a Čínou,“ uvádza sa v tlačovej správe.
Posilnili bilaterálnu spoluprácu

"Čína je na Ukrajine obchodným a ekonomickým partnerom číslo jeden na svete. A zaujíma nás úplné využitie potenciálu bilaterálnej spolupráce, najmä v oblasti obchodu a veľkých infraštruktúrnych projektov,“ povedal údajne Zelenský počas telefonátu Si.

Zelenský zdôraznil skutočnosť, že „obchod medzi Ukrajinou a Čínou rastie už druhý rok po sebe.“ Povedal, že to „svedčí o produktívnej bilaterálnej spolupráci“ medzi Kyjevom a Pekingom.

„Ukrajina zaznamenala v roku 2020 medziročný nárast obchodu s Čínou o 20,8% na hodnotu 15,42 miliárd amerických dolárov,“ informovala Sinhua 12. januára s odvolaním sa na oficiálne údaje ukrajinskej štátnej colnej služby.

„Obojstranný obchodný obrat medzi Ukrajinou a Čínou bol v roku 2019 12,76 miliárd amerických dolárov,“ pripomenula čínska štátna tlačová agentúra. „Hlavnými vývoznými výrobkami Ukrajiny do Číny zostali ruda, obilniny, tuky a oleje a kovy, zatiaľ čo krajina dovážala elektroniku, stroje, zariadenia a dopravné prostriedky,“ uvádza Sinhua.
Porušovanie ľudských práv ich nezaujíma

"Ukrajina čelí reakciám na posilnenie vzťahov s Čínou, najmä po zrušení podpory pre výzvu na dôkladnejšie preskúmanie porušovania ľudských práv v západnej oblasti Číny v Sin-ťiangu," uviedol v stredu Kyiv Post.

„Associated Press s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že Čína vyvíja tlak na Ukrajinu a hrozí zadržaním dodávok vakcín proti COVID-19 vyrobených v Číne. Čínske veľvyslanectvo na Ukrajine obvinenia odmietlo,“ uviedli ukrajinské noviny.
Buď, alebo...

Kyiv Post odkazoval na článok Associated Press (AP), v ktorom tlačová agentúra citovala neidentifikovaných "diplomatov z dvoch západných krajín". Ukrajina údajne "stiahla svoje meno zo zoznamu národov volajúci po oficiálnej sonde nelegálneho zadržiavania skupín etnických menšín v Sin-ťiangu po tom, čo čínske úrady varovali Kyjev, že zablokujú plánované dodávky najmenej 500 tisíc dávok vakcín proti COVID-19  na Ukrajinu, pokiaľ tak neurobia.“

Rozhodnutie Ukrajiny prijať čínsku dodávku vakcín je súčasťou väčšieho obchodného záväzku medzi týmito dvoma národmi prostredníctvom pekinskej iniciatívy na budovanie infraštruktúry Belt and Road (BRI), ku ktorej sa Ukrajina pripojila približne v roku 2018.

Najnovšie dohody o BRI podpísali tieto krajiny 30. júna, len šesť dní potom, čo Ukrajina stiahla svoje meno zo zoznamu národov odsudzujúcich čínske koncentračné tábory v Sin-ťiangu v Rade pre ľudské práva.
Biden zmaril plány na členstvo v NATO

Zdá sa, že administratíva prezidenta Zelenského sa koncom júna začala sústrediť na obchodné vyhliadky s Čínou v reakcii na to, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zamietla žiadosť Zelenského o osobné stretnutie pred prvým stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom 16. júna v Ženeve.