Americký diplomat v Moskve kradol železničné zabezpečenie, hrozila katastrofa (video)
16 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Ako zamestnanec veľvyslanectva USA vykradol ruskú železnicu.  Tak by mohol znieť stručný podtitul nasledujúceho textu. Dodajme, že dejiny diplomatických vzťahov medzi Ruskom a USA boli obohatené novou, takmer neuveriteľnou epizódou. Nespôsobí zhoršenie už aj tak zlých dvojstranných vzťahov, tu ide skôr o otázku osobných kvalít osôb v pozícii diplomatov niektorých krajín.


Konanie jedného z predstaviteľov diplomatickej misie USA v Rusku pripomenuli oficiálnej zástupkyni ruského ministerstva zahraničia Marii Zacharovej dielo Antona Pavloviča Čechova. Jeden z jeho príbehov sa skôr volá „Votrelec“. Píše portál aif.ru.
Čechov je fakt nesmrteľný

Jeho poviedka Votrelec asi inšpirovala veľvyslanectvo USA v Ruskej federácii. Čechovov votrelec odskrutkoval matice z koľajníc na železničnej trati - treba si zopakovať. Incident počechovoského dneška sa stal na jar tohto roku na jednej železničnej výhybke, na ktorej sa pri stretávaní presmerovávajú proti sebe jazdiace vlaky. Polícia na kamerových kamerách zistila, že neznámy tridsaťročný muž zabezpečovacie zariadenie skutočne odcudzil a vložil do kufra auta. Poznávacie značky na aute boli červené. také, aké používajú diplomati. V ten istý deň zastavili rovnaké auto s úplne rovnakými číslami policajti dopravnej polície v regióne Tver pre porušenie pravidiel cestnej premávky. Za volantom sedel zamestnanec amerického veľvyslanectva.



Nezodpovedateľná otázka - na prvý pohľad

Prečo zamestnanec americkej diplomatickej misie potrebuje ruské železničné zabezpečovacie zariadenie?  Bol to nejaký druhprísne tajnej špionážnej operácie? Čo však nie je vtipné, je nebezpečenstvo, ktorému Američan vystavil životy a zdravie cestujúcich vo vlakoch. Ostaškovský uzol je dosť frekventovaný úsek. Keby sa krádež neodhalila, mohla sa stať tragédia. V tomto pracovníci veľvyslanectva úplne opakujú logiku Čechovského hrdinu.
Odtrhnuté a unesené

Kanál NTV zverejnil video z krádeže. Ukazuje, ako mladý muž v okuliaroch a s kamerou skúma zariadenie na prestupovanie vlakov na inú koľaj. Potom vytrhne signálnu lampu z veternej lopatky a postaví ju vedľa seba. Odstúpi nabok, akoby čakal na to, čo sa stane. Keď nedošlo k žiadnej reakcii, muž sa vráti k lampiónu, zdvihol ho a schová sa s korisťou v lese.
Vášeň nepustí, ani keď ste diplomat

Diplomat Parker Wilson má na sociálnych sieťach veľa fotografií týkajúcich sa železníc. Je zrejmé, že sa rozhodol vziať si artefakt so sebou na pamiatku. Napokon, takúto vzácnosť dnes nie je tak ľahké získať
Stanica Ostaškov na železnici Bologoje-Sedletskaja bola otvorená ešte v roku 1907.

Diplomatická imunita však pána Wilsona spoľahlivo uchránila pred stretnutím s ruskými zákonmi. Veľvyslanectvo USA sa rozhodlo poslať zlodeja domov domov bez toho, aby na neho uplatnilo akékoľvek ďalšie opatrenia.

Informuje aif.ru.

 

Rusko pozastavilo všetky osobné vlaky medzi Čínou a Ruskom
Ruské železnice oznámili, že všetky osobné vlaky medzi Čínou a Ruskom, vrátane priameho spojenia Moskva - Peking, prestanú fungovať od pondelka kvôli vypuknutiu koronavírusu. Nie je jasné, dokedy zákaz potrvá. Informuje portál... Čítať ďalej
03 | 02 | 2020 | Marek Molnár