Pokračuje proces s Dušanom Kováčikom, vypovedať by malo viacero prokurátorov
13 | 07 | 2021 I tasr

Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. pokračuje štvrtým pojednávacím dňom. Výsluch pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) má v utorok absolvovať viacero prokurátorov. Pojednávanie je predbežne naplánované do štvrtka (15. 7.).


Sudkyňa Pamela Záleská v závere minulého týždňa avizovala, že na utorkovom pojednávaní plánuje vypočuť prokurátorov Bohdana Čelovského, Tomáša Honza, Juraja Novockého a Vasiľa Špirka. Všetci štyria svedkovia sa nachádzajú v pojednávacej miestnosti. V piatok (9. 7.) už vypovedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Jenčík.

Obžalovaný Dušan K. minulý týždeň pred samosudkyňou vyhlásil, že je nevinný, a odmietol jej návrh na uzavretie dohody o vine a treste.

Počas uplynulého týždňa v kauze vypovedali viacerí svedkovia. Medzi nimi bol napríklad niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman. Ten uviedol, že Dušan K. mal zasahovať do procesu so šéfom zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomírom Kudličkom. Zo svojej pozície bývalého špeciálneho prokurátora mal zabezpečiť, aby prokurátorka ÚŠP voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku na kauciu nepodala sťažnosť. Za to mal Dušan K. zinkasovať 50.000 eur.

Kováčik odmietol dohodu o vine a treste
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. odmietol návrh samosudkyne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Pamely Záleskej na uzavretie dohody o vine a treste. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry tak pristúpil k čítaniu obžaloby a... Čítať ďalej
07 | 07 | 2021 | tasr


Bývalá prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová na súde opísala, že dostala pokyn od Dušana K. týkajúci sa väzby šéfa takáčovcov. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť. Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó rovnako potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. odovzdal 50.000 eur. Makó počas výpovede tiež priblížil, ako od Dušana K. prevzal časti vyšetrovacieho spisu, a potvrdil tak vynášanie úradných dokumentov. Makó tiež vypovedal, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu, a to sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu.

NAKA zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia.

Prokurátor ÚŠP v tejto veci podal v apríli tohto roka na súd obžalobu na Dušana K. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Ľudovít Makó potvrdil, že odovzdal Dušanovi Kováčikovi odmenu 50 000 eur
Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. odovzdal 50.000 eur. Mal za to zariadiť, aby prokurátorka Úradu... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | tasr