Prometeus z Ruska podľa Američanov ohrozuje ich lietadlá piatej generácie
10 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Ruská armáda úspešne otestovala protiletecký raketový systém S-500 Prometeus. Podľa šéfa protilietadlových raketových síl ruských vzdušných síl Sergeja Babakova uskutočnil komplex bojové štarty riadených striel na vzdušné ciele.


"V rozhovore pre noviny Krasnaja zvezda Babakov poznamenal, že ruské jednotky už dostávajú protiraketové systémy S-350 Víťaz a v budúcnosti je v pláne vybaviť ruskú armádu najnovšími systémami protivzdušnej obrany S-500." Píše portál topcor. ru.
Bez analógie u nepriateľa

Schopnosť týchto protilietadlových systémov ničiť nadzvukové ciele letiace rýchlosťou vyššou ako Mach 5, ako aj zasiahnuť objekty v blízkom vesmíre naznačuje, že na svete neexistujú analógie takýchto zbraní.

Aj zahraniční odborníci ocenili schopnosti systému Prometeus. V máji tohto roku analytici z National Interst napísali, že S-500 predstavuje reálnu hrozbu pre americké stealth stíhače F-35 Lightning II a F-22 Raptor piatej generácie.


Predbehol dobu

Prometeus S-500 navyše poskytne ochranu ruského územia pred  zbraňami, ktoré sa v súčasnosti iba vyvíjajú. Takže komplex bude jednoznačne schopný účinne čeliť najnovšiemu stealth bombardéru B-21 Raider, ako aj nadzvukovému SR-72 UAV.

(Medzititulky red. HD.)

"Neviditeľné"stíhačky F-35 sú pre ruský raketový komplex Prometeus najjednoduchší cieľ (video)
Systém S - 500 zničí každý cieľ, blížiaci sa rýchlosťou až 20 Machov, bez ohľadu na technológiu stealth - neviditeľný. Čítať ďalej
05 | 12 | 2020 | Ivan Brožík