Kim Čong-un povýši kvôli covidu partnerstvo s Čínou na novú úroveň
01 | 07 | 2021 I Lukáš Leca

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa zaviazal, že posilní „strategické“ vzťahy so svojím hlavným spojencom Čínou. Vyhlásil to len deň po tom, čo karhal svojich vlastných úradníkov za reakciu na Covid-19, informuje portál RT.


Kim poslal odkaz čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi a zablahoželal mu k 100. výročiu Čínskej komunistickej strany. Pochválil tiež jeho úsilie bojovať proti chudobe a vytvoriť „bohatú spoločnosť".

„Kórejská robotnícka strana má v pláne zlepšiť vzťahy s čínskou komunistickou stranou. Vyžaduje si to doba a želajú si to národy týchto dvoch krajín,“ uviedol Kim.

Peking je hlavným spojencom Pchjongjangu od chvíle, keď bola krátko po druhej svetovej vojne založená Severná Kórea. Čína je tiež najlepším obchodným partnerom Severnej Kórey, aj keď obchod medzi susedmi sa minulý rok prepadol. Avšak teraz vykazuje známky oživenia.

Ruské stíhačky zabránili lodi holandského námorníctva vplávať do teritoriálnych vôd (VIDEO)
Ruské stíhačky a bombardovacie lietadlá boli vyslané za holandským námorným plavidlom. Išlo o reakciu na to, že loď náhle zmenila k ruským vodám, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 06 | 2021 | Lukáš Leca


Aj keď Severná Kórea tvrdí, že nikdy netrpela covidom, Kim už v minulosti uviedol, že jeho krajina čelila ekonomickým problémom vrátane napätej situácie v zásobovaní potravinami.

Kim kritizoval vysoko postavených severokórejských predstaviteľov za to, že v stredu údajne nezvládli reakciu na Covid-19. Niekoľkých z nich prepustil.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang Wenbin na tlačovom brífingu v ten istý deň uviedol, že Peking a Pchjongjang majú „dlhoročnú tradíciu vzájomnej pomoci v čase núdze“. Wang dodal, že Čína je pripravená pomôcť svojim susedom v boji proti pandémii.

Assange je „významný novinár“ a musí byť prepustený na slobodu, uviedol britský politik Jeremy Corbyn
Prípad Juliana Assangeho mal byť uzavretý hneď, ako sudca odmietol jeho vydanie do USA, uviedol pre RT Jeremy Corbyn. Bývalý šéf Labouristickej strany požadoval stretnutie so zakladateľom WikiLeaks v londýnskom väzení. Tvrdí, že musí byť prepustený... Čítať ďalej
30 | 06 | 2021 | Lukáš Leca