Tento rok môžu prepadnúť celé triedy, ba dokonca ročníky
08 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Východ Slovenska hlási, že opakovanie ročníka hrozí celým triedam a niekde dokonca celým ročníkom. Na takéto prípady si má posvietiť inšpekcia a niektoré inštitúcie sa nevyhnú ani pohovorom s deťmi, informuje portál HN.



Mnohí žiaci školu odignorovali

Niektorí žiaci jednoducho proces vyučovania odignorovali. A pritom nemali problém s technikou ani s internetom. Podľa kompetentných viacerí riaditelia hlásili, že prepadnú celé triedy alebo dokonca ročníky. „Tieto informácie sa šírili. Konzultoval som aj s pani hlavnou školskou inšpektorkou. Dávali sme apel, že sa to bude dôrazne kontrolovať,“ reagoval pre HN minister školstva Branislav Gröhling.

„Ak škola urobila maximum a zo strany dieťaťa nebolo vyvinuté maximálne úsilie, budeme konštatovať, že je namieste opakovanie ročníka,“ vysvetľuje hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.

V mnohých prípadoch sa totiž stalo, že žiaci sa nezapájali do vyučovacieho procesu. Po návrate do lavíc im učitelia dávali príležitosti, ktoré ignorovali. Ak sa nedostavia na konzultácie ani na komisionálne skúšky, budú si musieť zopakovať ročník.

Drgonec: Aj upratovačky už vedia, akú blbosť urobili sudcovia na Ústavnom súde
Ján Drgonec je presvedčený, že „Ústavný súd začal písať novú kapitolu ústavného práva na Slovensku, namiesto výkladu ústavy začal éru “čaputovania” ústavy.“ Bývalý sudca si myslí, že Ústavný súd pri rozhodovaní o referende nepoužíval argumentáciu... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Petra Demková

Ministerstvo čísla zatiaľ nepozná

Rezort školstva síce ubezpečuje, že počet prípadov sa oproti minulosti zásadne nezvýši, no ministerstvo zatiaľ presné čísla nepozná. Údaje o prospechu a dochádzke zisťuje až v polovici septembra, aby sa zohľadnili aj letné opravné skúšky. „Nepredpokladáme, že to číslo bude väčšie ako predchádzajúce roky, okolo desaťtisíc detí,“ uviedol Gröhling.

Štofková Dianovská si však myslí opak. Nie len východ krajiny hlási, že to postihne celé triedy a ročníky. Práve na tieto prípady si má posvietiť inšpekcia.

No analytik Rehúš posilnené kontroly inšpekcie nepovažuje za najlepšie riešenie. Zastáva názor, že by inštitúciám mala byť skôr vyslovená podpora v podobe masívnejšieho doučovania, odborníkov a zmien v obsahu vzdelávania.

Pre nezaočkovaných prichádzajúcich na Slovensko musia platiť jednotné pravidlá, žiada lekárska komora
Do „boja“ medzi zaočkovanými a nezaočkovanými Slovákmi vstúpila aj Slovenská lekárska komora, ktorá v statuse na sociálnej sieti ale tentokrát kritizuje dvojaký meter pri štátnej karanténe nezaočkovaných ľudí. Tá je podľa komory nelogická, a preto... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik


Prípady posúdi inšpekcia

Napriek tomu niektorí pedagógovia avizovali, že počet prepadnutých žiakov bude vysoký. Presné číslo zatiaľ nepozná ani inšpektorka Štofková Dianovská, no očakáva, že oproti predchádzajúcim rokom narastie.

„Budú ma zaujímať triedy, ktoré budú prepadávať celé, prípadne celé ročníky,“ poznamenala. Inštitúcia bude robiť kontroly a zúčastní sa aj na komisionálnych skúškach. „Školskí inšpektori sa môžu rozprávať so samotnými deťmi, a tie vám povedia pravdu,“ doplnila.

Šutaj Eštok: "Začal sa štátny ekonomický a sociálny nátlak na vlastných občanov!"
"Pendleri nie sú občanmi druhej kategórie!" upozorňuje na facebooku poslanec Matúš Šutaj Eštok. "To už je naozaj právny štát na Slovensku len zdrapom papiera?" chce vedieť politik. Porušenie základných princípov Európskej únie Podľa... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Diana Zaťková