"O návrhu Borisa Kollára na zmenu ústavy bude musieť rokovať koaličná rada," tvrdí Heger
08 | 07 | 2021 I tasr

O návrhu predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) na zmenu legislatívy, ktorá by umožnila referendum o predčasných voľbách, má rokovať koaličná rada. Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO).


Kollár chce o návrhu rokovať na mimoriadnej júlovej schôdzi. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) hovorí, že program mimoriadnej schôdze, zvolanej na návrh 30 poslancov, podľa rokovacieho poriadku nie je možné meniť ani dopĺňať o nové body.

"O takejto závažnej téme bude musieť rokovať koaličná rada," reagovala hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. Kollár chce na mimoriadnej schôdzi s avizovaným začiatkom 22. júla zaradiť cez procedurálny návrh zmenu legislatívy tak, aby sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách. Hovorí, že je to odpoveď na odporúčanie Ústavného súdu (ÚS) SR a prezidentky Zuzany Čaputovej. Referendum by podľa jeho slov mohlo byť na jeseň. Ľudia musia podľa neho dostať možnosť vyjadriť sa v referende.

Dostál Kollárov návrh nepodporí. "Považujem ho za vecne nesprávny, politicky absurdný a rokovanie o ňom na júlovej mimoriadnej schôdzi pri dodržaní zákona o rokovacom poriadku NR SR za nemožné," reagoval na sociálnej sieti.

Kollár chce pre referendum presadiť na júlovej schôdzi zmenu legislatívy (AKTUALIZOVANÉ)
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) chce zaradiť na júlovej mimoriadnej schôdzi cez procedurálny návrh zmeny legislatívy tak, aby sa mohlo vypísať referendum o predčasných voľbách. Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | tasr


Dostál zároveň uviedol, že presadenie zmeny Ústavy SR a umožnenie konania referenda o predčasných voľbách nezodpovedá žiadnemu zo zákonom stanovených dôvodov pre skrátené legislatívne konanie. Reagoval tak na návrh Smeru-SD, ktorý pripravil novelizáciu Ústavy SR. Opozičná strana chce, aby vláda už budúci týždeň schválila návrh na skrátené legislatívne konanie o tomto návrhu. Do ústavy chce Smer-SD doplniť ustanovenie, že referendom možno skrátiť volebné obdobie poslancov NR SR. Smer-SD by takisto chcel o svojom návrhu rokovať na mimoriadnej júlovej schôdzi.

Prezidentka v stredu (7. 7.) uviedla, že by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by NR SR rozhodla o zmene ústavy a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie. Označila to za jedno z možných riešení po rozhodnutí Ústavného súdu SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.

"Použime článok 32 slovenskej Ústavy a postavme sa na odpor," vyzýva verejnosť Chmelár
Rozhodnutie nášho Ústavného súdu o údajnej „protiústavnosti“ referenda vyvolalo vlnu nevôle nielen medzi pospolitým ľudom, ale aj medzi opozičnými politikmi, ktorí sa nádejali, že budú predčasné voľby. Z kroku sudcov sklamaný i politický analytik a... Čítať ďalej
08 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik