Liberalizmus je založený na tradíciách. Ten dnešný tradície oslabuje a preto zanikne, tvrdí Deneen
06 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Liberálna elita, ktorá riadi popredné inštitúcie západných spoločností, považuje tých, ktorí sa držia tradícií, za nepriateľov. V boji s liberalizmom však nestačí odvaha. Je potrebné porozumieť situácii v akej sa spoločnosť nachádza. Vedieť kedy a ako konať a byť vyzbrojenými odvahou, múdrosťou a rozvážnosťou," tvrdí Patrick Deneen.


Patrick J. Deneen patrí k uznávaným americkým politológom. Je profesorom politológie na Univerzite Notre Dame v USA. Nedávno prijal pozvanie a navštívil Univerzity Mateja Korvína v Budapešti. Uznávaného politológa prijal aj premiér Maďarska Viktor Orbán. Rozhovor s Patrickom J. Deneenom priniesol maďarský denník Magyar Nemzet.
Liberalizmus je neudržateľný. Pretína vlastné korene, ktoré sú nevyhnutné na to, aby prežil

Politológ Patrik Deneen vysvetlil, prečo liberalizmus zanikne. "Liberalizmus je v skutočnosti založený na tradíciách, ako sú rodina, silné komunity, náboženstvo a národ. Živí ho predovšetkým ľudské spolužitie. Zanikne, pretože dnešný liberalizmus oslabuje všetky tieto inštitúcie," vysvetľuje Deneen.

V budúcnosti sa proti EÚ postaví obrovská masa ľudí, tvrdí americký politológ Patrick J. Deneen
30 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Americká demokracia nie je v dobrom stave

Podľa Deneena v Amerike politika nefunguje správne. "Nie je vidieť, žeby sa zdolávali sociálne priepasti. Ľudia sú rozdelení. Nevedia sa uzatvárať kompromisy. V dnešnej dobe sú iba dve politické strany. A sú nepriateľmi. V politike nie sú ľudia dobrej vôle, ktorí môžu byť oponentmi, ale nemusia byť nepriateľmi iba preto, že inak myslia. Štátna bezpečnosť dnes môže vyšetrovať niektorých ľudí na základe ich politických názorov. A tento jav silne pripomína Sovietsky zväz. Vládne skutočná nevraživosť a neexistuje ani len úmysel o zmenu. Niektorí sa na základe svojich politických názorov na seba pozerajú ako na teroristov. Joe Biden hovorí o zjednotení krajiny, ale v jeho riadení to nie je nijako viditeľné," vraví Deneen.
Amerika ochorela a dúfam, že východoeurópske krajiny toto nezažijú

Amerika sa podľa neho radikalizovala postupne. Proces prirovnal ku chorobe, ktorá postupne ničí chorého, ale lekár ju ešte stále nediagnostikoval. "Musíme sa vrátiť späť do päťdesiatych rokov. Drvivá väčšina ľudí vtedy ešte považovala národ, tradičnú rodinu alebo náboženstvo za pozitívny prínos pre spoločnosť. Naša spoločnosť sa dnes čoraz viac rozdrobuje podľa toho, kto je víťazom a kto porazeným. A rany sú čoraz hlbšie. Dúfam, že východoeurópske spoločnosti toto všetko nezažijú," vraví v rozhovore pre Magyar Nemzet politológ.

Aktivistka zo Severnej Kórei tvrdí, že Spojené štáty chcú prestavať na komunistický raj
16 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Môže sa stať, že ľudia budú za svoje názory väznení

Deneen prirovnáva situáciu v Amerike, situácii v bývalom Sovietskom zväze. Rozdiel vníma už iba v jednej veci. Ľudia ešte nie sú uväznení za svoje názory. Vyslovil ale obavy z toho, že k tomu môže časom dôjsť. "Tí, ktorí riadia inštitúcie a majú ekonomickú, kultúrnu a politickú moc považujú za neprijateľné odkloniť sa od liberálnej ideológie," hovorí. Ako príklad uvádza kritiku sexuálnej revolúcie. Tvrdí, že keď niekto zastáva iný názor, tak sa objavia samozvaní strážcovia a na osobu zaútočia. Minimálne na sociálnych sieťach. A niekedy je niekto prepustený aj z práce pre iný názor, ako je liberálny.
Sexuálna revolúcia vždy bola spojená s rasovými problémami

"Sexuálna revolúcia v Amerike bola vždy spojená s rasovými problémami," hovorí Deneen. Je podľa neho dôležité, aby sa nikto neposudzoval podľa farby pleti. Upozorňuje, že problém sexuality je niečo úplne ako rasový problém. "Tieto dve veci nie sú rovnaké, ale ľudia začali jav LGBTQ považovať za rasový problém a vtedy sme prehrali bitku. Obávam sa,  že LGBTQ sa stala medzinárodnou politickou ideológiou a ženie sa západným svetom," dodáva. Dnes podľa neho nejde o toleranciu, ale o elimináciu heterosexuálnej normy.
Skutočný konzervatívec sa dnes môže javiť ako revolučný, ktorý chce zvrhnúť súčasný systém

"Samotné slovo konzervatívny naznačuje, že si chceme niečo uchovať. Pokojný a zdržanlivý prístup, aj keď je správny, však funguje, iba ak je spoločnosť zdravá. Slovo konzervatívny je dnes zavádzajúce. Pretože už teraz sa musíme usilovať o radikálnu zmenu západných spoločností. Je ale isté, že západní konzervatívni sa boja. Pretože skutočne sa stáva, že kvôli názorom prídu o prácu a ohrozia vlastnú existenciu," dodáva v závere rozhovoru americký politológ.

Rodina, náboženstvo, všetci, ktorí stoja v ceste peniazom, musia byť odstránení, tvrdí Gyula Thürmer
05 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová