Ruská Barakuda je stopercentne úspešný stopár a lovec ponoriek (VIDEO)
05 | 07 | 2021 I Ivan Brožík

Viaceré typy ruských ponoriek majú niekoľko nedostatkov. Námorní dôstojníci armád celého sveta sa však najviac obávajú Barakúd. Barakuda je totiž ponorka, ktorá dokáže aj po dlhých hodinách manévrovania zachytiť nepriateľskú ponorku, vystopovať ju na obrovskú vzdialenosť, dostihnúť a zneškodniť.


"Do polovice minulého storočia bol hlavnou úlohou ponoriek lov na povrchové lode. V polovici 70. rokov sa teda zrodila jedinečná jadrová ponorka tretej generácie Projektu 945 Barracuda. A všetko sa zmenilo." Píše portál topcor.ru.
Jedinečná konštrukcia

Je potrebné pripomenúť, že dvojokruhová konštrukcia ponorky zostáva dodnes jedinečná a rozsiahle použitie titánových štruktúr jej umožňuje ponoriť sa do pracovnej hĺbky 480 metrov a maximálnej hĺbky 600 - 700 metrov. Na porovnanie, toto číslo pre americké ponorky tried Ohio a Virgínia je 365 metrov, respektíve 600 metrov.
Vyčuchá každú ponorku

Náš „lovec ponoriek“ dostal jedinečný systém detekcie nepriateľa. Zachytí ho aj po štyroch až šiestich hodinách od momentu, kedy opustil prehľadávaný úsek. A potom už stopu nepustí.



Táto technológia je známa iba ruským inžinierom a nepoužíva sa na žiadnej zahraničnej ponorke. Výsledkom je, že  Barakuda je pre flotilu NATO skutočnou „nočnou morou“. Je totiž schopná vystopovať aj najtajnejšiu loď.
Po zuby vyzbrojená

História projektu 945 úspešne pokračuje. V roku 1993 boli spustené dve jadrové ponorky modernizovaného radu 945A Kondor. Tieto ponorky zostávajú dodnes najviac vyzbrojenými na svete.

Kondor, priamy potomok Barakudy, je vybavený šiestimi torpédometmi s priemerom 533 mm a nesie až 40 jednotiek torpéd, námorných mín alebo raketomet Granat. Modernizovaná ponorka navyše zlepšila výkon pri ponorení: Pracovná hĺbka je až 520 metrov a maximálna hĺbka je až 700 metrov.

Zároveň sa jadrová ponorka vďaka modernizovanému navigačnému komplexu Symphony na povrchu objavuje oveľa menej, čo jej z hľadiska prevádzkového utajenia umožnilo prekonať aj najnovšiu americkú Virgíniu.

(Medzititulky red. HD.)

Superponorka Knieža Oleg, po zuby vyzbrojená balistickými raketami, vyplávala (video)
Najnovšia, najsmrteľnejšia, najmodernejšia, najmanévrovateľnejšia, najtichšia. Ešte mnohé ďalšie "naj" by sa dali použiť pri opise vlastností novej ruskej ponorky Knieža Oleg, klasifikovanej ako trieda Borej 955A. V týchto dňoch Knieža Oleg... Čítať ďalej
04 | 06 | 2021 | Ivan Brožík