Galantská nemocnica musí platiť: Za smrť pacientky vyplatí jej mame odškodné 75 tisíc eur
05 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Nemocnica v Galante je ďalšou v poradí, ktorá bude musieť zaplatiť za to, ako fatálne zlyhali jej zdravotníci. Za smrť 38-ročnej ženy musí po rozhodnutí súdu jej matke zaplatiť 75 tisíc eur.


Zlyhania zdravotníkov, ktoré končia smrťou, nie sú až také výnimočné. Avšak okolnosť, že sú za to odsúdení konkrétni ľudia, výnimočné rozhodne je. Rovnako ako to, že za smrť svojich najbližších dostanú pozostalí od nemocnice odškodné. Portál noviny.sk informuje že, v prípade Zuzany Vászondyovej sa to stalo. Platiť tentokrát musí nemocnica v Galante.
O pol štvrtej ráno ju poslali domov, o pár hodín zomrela

Zuzana zomrela vinou lekára galantskej nemocnice pred šiestimi rokmi. Zdroj: screenshot tvjoj


Mimoriadne smutná udalosť sa stala 20. marca 2015, keď 38-ročná Zuzana spadla v kúpeľni a zlomila si palec. Záchranka ju odviezla do nemocnice, kde absolvovala röntgenové vyšetrenie. Po chvíli sa jej priťažilo, začala zvracať a stratila vedomie. „Mala veľké bolesti, pichli jej injekciu, zachrčala a odvtedy bola v kóme. A oni povedali, že to bola silná injekcia a ona len spinká,“ opísala Zuzanina matka, ktorá sa takisto volá Zuzana, začiatok konca svojej dcéry. Lekár na centrálnom príjme odmietol mladú ženu hospitalizovať.

Zuzanu s dcérou teda poslali o pol štvrtej ráno domov. O pár hodín nato zomrela. Podľa lekárskej správy dostala v osudnú noc epileptický záchvat. Odmalička však trpela ešte jednou závažnou diagnózou - detskou mozgovou obrnou. Krvný obraz ukázal, že mala zníženú hladinu sodíka a chloridov a zvýšenú hladinu bielych krviniek i cukru v krvi. Vyšetrenie tiež ukázalo v tele zápal. Diagnóza znela: rozvrat vnútorného prostredia. Prípad posudzovalo niekoľko súdnych znalcov a boli prizvaní i konzultanti z odvetvia traumatológie a neurológie.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/28/zvrat-v-pripade-mrtvej-dianky-%e2%80%a015-policia-z-jej-smrti-obvinila-primara/
Suma je na rozhodovaciu prax veľmi slušná, až nadštandardná

Zuzanina mama Zuzana sa síce dočkala pomerne vysokého odškodného, radšej by však mala doma svoju dcérku živú. Zdroj: screenshot tvjoj


„Na základe vykonaného dohľadu úrad skonštatoval, že zdravotná starostlivosť zo strany NsP sv. Lukáša Galanta, a. s., nebola pacientke poskytnutá správne. U pacientky s prítomným rozvratom vnútorného prostredia nebola zabezpečená dostatočná observácia zdravotného stavu, prípadne hospitalizácia v zariadení ústavnej starostlivosti. Úrad vyhodnotil podnet ako opodstatnený,“ uviedol v stanovisku Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zuzana žiadala od lekára v rámci civilného sporu nemajetkovú ujmu v hodnote 130 tisíc eur. „Ako zadosťučinenie toho, že oni mi zobrali môj celý život, nie len jej, ale aj môj,“ povedala Zuzana. Teraz sa teda, po šiestich rokoch, konečne dočkala, pretože za smrť dcéry jej musí galantská nemocnica zaplatiť 75 tisíc eur.

„Tak predsa sme sa dočkali pravdy. Veľmi pekne ďakujem súdu a všetkým, čo mi pomohli fyzicky a psychicky,“ netajila radosť mama nebohej dcéry Zuzana Vászondyová. „To základné, o čo nám išlo, a to je spravodlivosť a morálka, tej bolo dané za dosť. Mojej klientke nejde o to, aby sa obohacovala. Suma vzhľadom na rozhodovaciu prax je veľmi slušná, ba priam až nadštandardná,“ skonštatoval Zuzanin advokát Peter Koscelanský na margo rozhodnutia Okresného súdu v Galante.

Smutný príbeh nebohého Mareka. Môže za jeho smrť zlá zdravotná starostlivosť alebo COVID-19?
Po Marekovi ostal iba žiaľ a veľký smútok. Presne tak sa cíti Mária, ktorej v apríli tohto roka zomrel jej milovaný manžel. Ona však tvrdí, že to bolo pre pochybenia zdravotníkov. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Pri podaní adekvátnej liečby mohla mať nádej na prežitie až 75 percent

Nemocnica v Galante musí zaplatiť mame nebohej Zuzany 75 tisíc eur. Proti verdiktu súdu sa však môže ešte odvolať. Zdroj: procare.sk


Galantská sudkyňa považovala v rozhodnutí za nosné práve vyjadrenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý jednoznačne poukázal na pochybenie lekára na centrálnom príjme. Dôležitými na určenie viny boli tiež forenzný posudok aj výpovede viacerých znalcov z oblasti medicíny. Práve tí na poslednom pojednávaní uviedli, že pri odmietnutí hospitalizovať jej dcéru bola prakticky odsúdená na smrť. Naopak, pri podaní adekvátnej liečby mohla mať až 75-percentnú nádej na prežitie. Súd vyčítal nemocnici aj to, že v čase vyšetrenia nebohej sa na urgente nenachádzal zo zákona dostatočný počet odborníkov, čím porušili právne predpisy.

„Už som mu aj odpustila dávno, nech si to vysporiada on,“ prezradila smutne Zuzanina mama. Rozsudok Okresného súdu v Galante zatiaľ nie je právoplatný, pretože nemocnica má po doručení rozsudku 15 dní na odvolanie. „Najskôr si podrobne preštudujeme písomné vyhotovenie rozsudku a potom rozhodneme o ďalšom právnom postupe,“ uviedla v stanovisku nemocnica. „Keby sa odvolávali, tak to jedine zo zlomyseľnosti a z naťahovania času,“ myslí si advokát Koscelanský.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/19/hroza-krasna-barborka-%e2%80%a0-24-zomrela-po-banalnej-operacii-pitva-odhalila-krutu-pravdu/