Lumír Mati: Jediná možnosť je zaplatenie PCR testu za 50-70 eur? Po x-tý krát sme obeťou nekompetentnosti!
04 | 07 | 2021 I Petra Demková

„„Po x-týkrát sme za rok a pol v situácii, že máme doplácať na nekompetentnosť, neochotu počúvať naše pripomienky, návrhy a riešenia. Nakoniec sme opäť obeťou, ktorá na toto všetko doplatí. Mesiace sme upozorňovali kompetentných na Ministerstve kultúry, Ministerstve zdravotníctva, na vláde," rozhorčene píše producent Mati.



Mati reaguje za viaceré kultúrne organizácie

Známy producent Lumír Mati napísal svoj príspevok v mene viacerých kultúrnych organizácií, Hudobnej Únie Slovenska, Združenia hudobných promotérov a festivalov Slovenska a Asociácie hudobných klubov Slovenska.

Je cítiť, že autor príspevku je skutočne rozčúlený. Dôvodom je neschopné a chaotické konanie ministerky kultúry SR, aj celej vlády. Hneď v úvode svojho príspevku informuje, že sa nič nezmenilo a stále sa rozhoduje bez diskusie s tými, ktorých sa rozhodnutia týkajú. „O nás bez nás! ...K tomu čo sa deje na vláde, v koalícii a parlamente sa už nedá mlčať,“ začína nahnevane svoj príspevok Mati.

Nútili nás testovať sa, nútia nás vakcínovať, to kam sme sa dostali? Pýta sa Farkašovský
Slovensko už jednu „atómovú“ zbraň proti COVID-19 zažilo a vieme ako to dopadlo. Po tvrdom nátlaku na ľudí, aby sa išli dať testovať, ich zomreli tisícky. A už tu máme druhú „atómovku“, ktorou opäť nútime ľudí pod rozličnými tlakmi dať sa... Čítať ďalej
03 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Mesiace sme upozorňovali

„Po x-týkrát sme za rok a pol v situácii, že máme doplácať na nekompetentnosť, neochotu počúvať naše pripomienky, návrhy a riešenia. Nakoniec sme opäť obeťou, ktorá na toto všetko doplatí. Mesiace sme upozorňovali kompetentných na Ministerstve kultúry, Ministerstve zdravotníctva, na vláde, konzíliu odborníkov, poslancov z výboru NR pre kultúru a média a ďalších aktérov, aby sa dostatočne vopred vyriešili podmienky fungovania hromadných podujatí. Ak bude štátom testovanie naďalej požadované ako alternatíva k očkovaniu a prekonaniu Covidu 19 a ako podmienku pre umožnenie vstupu na hromadné podujatia po 1.7. Ak štát plánuje zrušiť stávajúce MOM-ky s antgenovým testovaním zadarmo,“ upozornil producent.
Kultúra mala riešenia

Kultúrna obec navrhovala riešenia. „Navrhol som ako alternatívu zriadenie MOM-iek pre kultúru, či už pevných v krajských mestách, napríklad pri štátnych divadlách, alebo mobilných, ktoré by mohli zabezpečiť testovanie priamo na mieste kultúrneho podujatia. Apeloval som na to pri každej možnej príležitosti a jednaní s kýmkoľvek, kto by mohol byť relevantný. Márne,“ približuje Mati.

Producent si uvedomuje, že „samozrejme, štát nemôže preniesť ťarchu a náklady za požadovaný úkon na organizátora kultúrnej akcie a ani diváka. Že ide o diskriminačné jednanie, ak to nebude požadované v iných segmentoch.“ Mati nemá problém so samotnou požiadavkou mať na kultúrnej akcii test, túto potrebu chápe.
PCR test za 60 Eur pred každou návštevou??

„Ale jediná možnosť má byť zaplatenie PCR testu za 50-70 eur?! Aká by bola nákladovosť a realizovateľnosť niečoho takého pre organizátora podujatia? Či si naozaj štát myslí, že ľudia, ktorých je stále väčšina, sa pred každou návštevou kina, divadla, koncertu, či reštaurácie pôjdu otestovať PCR testom za 60 eur pre každého člena rodiny nad 12 rokov???“ pení hnevom Mati.

Pirošíková v RTVS: Vláda nás obrala o možnosť napadnúť pandemické opatrenia na súde
Sme v testovacej fáze vakcín, povinné očkovanie preto nie je možné a rovnako tak očkovanie detí. Vláda nás v rozpore s medzinárodnými záväzkami obrala o možnosť napadnúť pandemické opatrenia na vnútroštátnom súde, hovorí Marica... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Peter Sulek

Toto je vydieranie!

„Ak vám toto vôbec napadlo - nemali ste pred týmto vydieraním (lebo čo iné to je?) ľudí najprv mesiace motivovať pozitívne? A nie začať s lotériami a odmenami za privedenie niekoho na očkovanie prinajlepšom uprostred leta??? Alebo rovno povedať, že takto nemôžeme fungovať donekonečna a čestne a chlapsky (dámy prepáčia) priznať, že jediná cesta von je povinné očkovanie?“ pýta sa producent.

„Ale ak nie je na to vôľa/odvaha/argumenty/odborná, či politická zhoda, tak potom riešením nie je ani vydieranie. Ani ľudí, ani organizátorov kultúrnych a športových podujatí a ďalších sektorov.

Nemali ste ľudí pozitívne motivovať už dávno napríklad poukazmi na šport a kultúru za očkovanie ako sme vám x-krát navrhovali? Nemali ste ich motivovať a kultúru a šport podporiť už dávno zrušením kapacitných obmedzení pre zaočkovaných a následne pre všetkých držiteľov green passov ako sme vám navrhovali?“ pripomína autor príspevku, čo všetko kultúrna obec navrhovala.
Riešite veci neskoro, prekárate sa a odsúvate

Miesto toho týždne naše návrhy idú do prázdna. Riešite podstatné veci, ktoré majú vplyv na život ľudí neskoro, na poslednú chvíľu, deň pred hlasovaním v parlamente, robíte tlačovky, vyhlásenia, mediálne prekáračky a vašim “riešením” je opäť odsunutie riešenia o ďalší mesiac! A ľudia môžu medzitým opäť žiť, pracovať a podnikať vo vákuu, neistote, informačnom chaose toho čo platí, neplatí, bez možnosti čokoľvek plánovať, na čokoľvek sa pripraviť a akokoľvek to už bude, zariadiť sa,“ uzavrel producent Mati.

Profesor Hrušovský: "Nepodstupujeme vakcináciu, ale génovú manipuláciu!"
Na Slovensku v posledných dňoch rezonuje najmä otázka vládneho zákona, ktorý má urobiť neočkovaným zo života peklo. Povinnosť, či dobrovoľnosť očkovania polarizuje celú spoločnosť a politici situácii absolútne nepomáhajú. Čo si o očkovaní myslí... Čítať ďalej
02 | 07 | 2021 | Diana Zaťková