Filipíny: Havária vojenského lietadla si vyžiadala najmenej 17 mŕtvych
04 | 07 | 2021 I tasr

Najmenej 17 ľudí zahynulo pri nedeľňajšej nehode vojenského lietadla typu C-130, na palube ktorého sa nachádzalo 92 osôb. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na filipínskeho ministra obrany Delfina Lorenzanu.


Lietadlo počas pristávania na ostrove Jolo v regióne Sulu minulo dráhu. Dosiaľ z horiacich trosiek lietadla zachránili najmenej 40 ľudí, uviedol podľa agentúry AFP veliteľ filipínskych ozbrojených síl Cirilito Sobejana.

Na palube bolo 92 ľudí vrátane troch pilotov a šesť členov posádky. Záchranná operácia pokračuje, dodal Lorenzana.

Príčina nehody nebola bezprostredne známa.

Mnohí z vojakov na palube havarovaného lietadla nedávno absolvovali základný vojenský výcvik a boli nasadení do nepokojného južného regiónu krajiny v súvislosti s bojom proti terorizmu.

Región na juhu Filipín je domovom mnohých moslimov v prevažne rímskokatolíckej krajine a má históriu separatistických nepokojov. Väčšina teroristických útokov v Sulu sa pripisuje skupine Abú Sajjáf, známej únosmi a vraždami.

Revolúcia v letectve - stíhačka úspešne natankovala z bezpilotného tankera (video)
Dron je bezpilotný lietajúci mechanizmus. Čoraz viac zasahuje do strategického plánovania vojenských operácií. Pod hladinou i vo vzduchu. Práve tam sa uskutočnilo historicky prvé natankovanie stíhačky z lietajúceho bezpilotného tankera. Dron s... Čítať ďalej
04 | 07 | 2021 | Ivan Brožík